Acasă Sanatate Veste buna! Bolnavii de COVID-19 in stare grava vor fi tratati cu...

Veste buna! Bolnavii de COVID-19 in stare grava vor fi tratati cu plasma de la pacienti vindecati anunta ministrul Tataru

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romanii infectati cu coronavirus vor fi tratati cu plasma recoltata de la pacientii vindecati, care teoretic au dezvoltat anticorpi. Ordinul de ministru prin care se stabilieste protocolul de recoltare de plasma umana de la pacientii vindecati de COVID-19 a fost semnat astazi de Nelu Tataru.

Ordinul de ministru stabileste modul de colectare, testare, prelucrare, stocare si distribuire a plasmei de la donatorii vindecati de COVID-19 si utilizarea monitorizata pentru pacientii critici cu COVID-19 din sectiile ATI, in conformitate cu legislatia nationala in domeniul transfuziei sanguine si ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeana cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19, potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii.

Potentialii donatori vor fi selectati dintre pacientii care au fost internati pentru COVID-19, vindecati si externati. Donarea de plasma, ca si donarea de sange, este voluntara si neremunerata.

Pentru selectarea pacientilor vindecati, centrele de transfuzie sanguina vor incheia protocoale cu spitalele care trateaza pacienti COVID-19 in vederea identificarii potentialilor donatori, cu respectarea regulilor nationale si ale UE de protectie a datelor cu caracter personal, prin semnarea de catre pacient a unui consimtamant informat. Tot centrele de transfuzie sanguina vor contacta potentialii donatori si ii vor programa pentru consult, analize si donare. Pacientii vindecati pot contacta de asemenea centrele de transfuzie sanguina in vederea programarii pentru donare.

Daca in centrul de transfuzie sanguina nu este posibila recoltarea plasmei prin afereza sau donatorul nu se califica pentru procedura de afereza din punct de vedere al abordului venos, se va recolta sange total si se va prepara plasma proaspat congelata si concentrat eritrocitar, conform procedurii curente de preparare a plasmei proaspat congelate din sange total din centrul de transfuzie sanguina, precizeaza Ministerul Sanatatii.

Plasma va fi impartita in unitati separate care se vor congela rapid, se vor stoca in spatii dedicate la o temperatura adecvata.

Centrele de transfuzie sanguina vor trimite catre Institutul National de Hematologie Transfuzionala probele eligibile in vederea testarii suplimentare PCR pentru virusurile transmisibile prin sange: HIV, HBV, HCV si testarea anticorpilor anti-HLA la donatorii cu antecedente de transfuzie de sange si donatori de sex feminin care au avut sarcini, daca acest test nu a putut fi efectuat in etapa de preselectie.

in urma testelor efectuate, INHT transmite centrelor de transfuzie sanguina rezultatele care confirma sau infirma eligibilitatea plasmei proaspat congelata pentru distributie si administrare experimentala pentru pacienti COVID-19.

Plasma de la donator vindecat COVID-19 va fi distribuita de catre centrele de transfuzie sanguina, la cererea spitalelor desemnate prin ordin al ministrului sanatatii pentru tratamentul pacientilor infectati cu SARS-COV-2 din judetul respectiv. in cazul in care, la nivelul unui judet, centrul de transfuzie sanguina nu poate acoperi cererea, INHT va solicita transferul de la un alt centru.

Plasma se va administra doar pacientilor critici infectati confirmati cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu varsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimtamantului informat si care se afla intr-o sectie de ATI dintr-un spital COVID-19 si avizat de Comisia de ATI, care prezinta o progresie rapida a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare, in ciuda tratamentului administrat sau care sunt ventilati mecanic de mai putin de 10 zile sau in pragul intubatiei si ventilatiei mecanice.