Acasă World Epidemia care a bagat spaima in toata lumea. Cum se raspandeste noul...

Epidemia care a bagat spaima in toata lumea. Cum se raspandeste noul coronavirus

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii de stiinta chinezi care studiaza epidemia de coronavirus spun ca noul coronavirus s-ar raspandi mai mult ca gripa decat ca SARS. Oamenii de stiinta din China care au studiat probe prelevate din nasul si gatul a 18 pacienti infectati cu noul coronavirus sustin ca acesta se comporta mai degraba ca gripa, in comparatie cu alte virusuri strans legate, ceea ce sugereaza ca se poate raspandi mult mai usor decat se credea anterior, informeaza miercuri Reuters.

In cel putin un caz, virusul era prezent chiar daca pacientul nu avea simptome, confirmand ingrijorarile conform carora pacientii asimptomatici pot raspandi boala, transmite Agerpres.

Desi preliminare, concluziile publicate miercuri in New England Journal of Medicine, ofera noi dovezi conform carora acest nou coronavirus, care a ucis peste 2.000 de persoane, cea mai mare parte in China, nu seamana cu virusurile foarte apropiate.

″Daca se confirma, acest lucru este foarte important’’, a spus doctor Gregory Poland, virusolog si specialist in vaccinuri la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota, care nu a fost implicat in studiu.

Cum se raspandeste noul coronavirus

Spre deosebire de Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), care provoaca infectii in tractul respirator inferior, care pot cauza pneumonie, Covid-19 se pare ca prefera atat caile respiratorii superioare cat si pe cele inferioare. Acest lucru inseamna nu doar ca este capabil sa provoace pneumonie severa, dar si sa se raspandeasca cu usurinta ca gripa sau raceala comuna.

Cercetatorii din provincia Guangdong au monitorizat cantitatea de coronavirus prezenta la cei 18 pacienti. Unul dintre acestia, care prezenta niveluri moderate de virus in nas si gat, nu a avut niciodata simptome.

Printre cei 17 pacienti simptomatici, echipa a descoperit ca nivelurile virusului au crescut imediat dupa aparitia primelor simptome, fiind observate cantitati mai mari de virus in nas decat in gat, un model mai asemanator cu gripa decat cu SARS.

Nivelul de virus la pacientul asimptomatic a fost similar cu cel prezent la pacientii cu simptome precum febra.

″Ceea ce indica acest lucru este in mod clar faptul ca acest virus poate fi raspandit din tractul respirator superior si ca oamenii il raspandesc asimptomatic”, a explicat Poland.

Rezultatele ofera dovezi suplimentare conform carora acest virus nou, desi similar din punct de vedere genetic cu SARS, nu se comporta ca acesta, a declarat Kristian Anderson, imunolog la Scripps Research din La Jolla, care utilizeaza instrumente de secventiere a genelor pentru a depista focare de boli.

″Acest virus este evident mult mai capabil sa se raspandeasca de la om la om decat orice alt coronavirus nou pe care l-am vazut vreodata. Este mult mai asemanator cu raspandirea gripei″⁣, a spus Anderson, care nu a fost implicat in acest studiu.

Cercetatorii au declarat ca rezultatele lor completeaza rapoartelor conform carora virusul poate fi transmis mai devreme in cursul infectiei si sugereaza ca pentru controlarea virusului va fi nevoie de o abordare diferita de cea care a functionat in cazul SARS.