Acasă Sanatate Marturisirea unui neurochirurg celebru cu 40 de ani de experienta: „Pacientii vor,...

Marturisirea unui neurochirurg celebru cu 40 de ani de experienta: „Pacientii vor, pe langa tratament, speranta”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

„Le-am vorbit despre cat de dificil este pentru medici sa fie onesti. invatam asta imediat ce ne punem halatul alb dupa absolvire. Din momentul in care devenim responsabili pentru pacienti, chiar si la cel mai de jos nivel al ierarhiei medicale, trebuie sa incepem sa disimulam.

Nu e nimic mai inspaimantator pentru un pacient decat un medic, in special un medic tanar, caruia ii lipseste increderea. Pacientii vor, pe langa tratament, speranta.

Asa ca invatam repede sa inselam, sa pretindem un nivel de competenta si cunoastere mai mare decat stim ca e cazul, si incercam sa protejam cat putem pacientii de realitatea infioratoare pe care adesea o infrunta.

si cel mai bun mod de a-i insela pe altii este, desigur, sa te inseli pe tine. in felul acesta nu vei fi dat de gol de acele semne subtile care ne ajuta sa-i identificam pe oamenii care mint. Asadar auto-inselarea este o aptitudine clinica importanta pe care trebuie s-o deprindem la inceputul carierei.

Dar pe masura ce imbatranim si devenim cu adevarat mai experimentati si competenti, asta este ceva de care trebuie sa ne dezvatam. Doctorii seniori, exact ca politicienii seniori, sunt usor coruptibili de puterea pe care o detin si de faptul ca in jurul lor nu exista oameni care sa spuna adevarul celor puternici.

Continuam sa facem greseli de-a lungul intregii cariere si, intotdeauna, invatam mai mult din esecuri decat din succese. Succesul nu ne invata nimic, ne face doar multumiti de sine.

Dar vom invata din greselile noastre doar daca le admitem – macar in fata noastra, daca nu si in fata colegilor sau pacientilor nostri. si ca sa le admitem, trebuie sa luptam impotriva auto-inselarii care a fost atat de importanta si de necesara la inceputul carierei noastre.

Oricat de mult am incerca sa ne recunoastem greselile, de multe ori nu vom reusi.

Medicina sigura depinde in mare masura de a avea colegi buni, care sa simta ca ne pot critica si ca ne pot pune intrebari.”, spune dr. Henry Marsh, neurochirurg englez, in „Admissions” 2017.

Sursa: Vlad Mixich