Acasă Sanatate Uimitoarele beneficii ale viselor pentru creierul tau

Uimitoarele beneficii ale viselor pentru creierul tau

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Am fost mereu fascinat de vise si de stiinta viselor. Visele mele sunt atat de vii si de realiste, incat intr-adevar simt ca intru intr-o alta lume atunci cand dorm. Noaptea trecuta am visat ca stateam pe o banca pe mijlocul unui lac si priveam rasaritul soarelui. In acel moment, m-am simtit calm, relaxat si complet impacat. O astfel de experienta terapeutica si vindecatoare m-a facut sa ma trezesc fericiti si astfel am fost urmarit de acel sentiment pe tot parcursul zilei.

Cand vine vorba de ce visam, exista mai multe teorii. Freud crede ca visele sunt calea spre intelegerea mintii inconstiente – dorintele noastre ascunse si gandurile subiacente. Teoria lui referitoare la vise a implicat doua parti: ceea ce se afla la suprafata si ce se afla sub suprafata. Carl Jung, pe de alta parte, privea visele ca fiind o modalitate de a exprima lucrurile in mod deschis si credea ca visele sunt calea psihicului de a comunica informatii importante.

“Ele nu inseala, nu mint, nu denatureaza sau deghizeaza…Ele incearca invariabil sa exprime ceva ce eul nu stie si nu intelege,” a scris Jung.

Neurologii astazi continua sa exploreze visele, sa interpreteze visele si sa gaseasca numeroasele lor beneficii pentru sanatate.

Visele te ajuta sa inveti

Ti s-a intamplat vreodata sa fii sigur in legatura cu o decizie pe care incercai sa o iei? Atunci cand te-ai trezit, raspunsul a devenit mai clar? Exista mai multe dovezi stiintifice care sustin faptul ca noi, de fapt, invatam in timp ce dormim.

Potrivit cercetatorilor de la Harvard Medical School, daca inveti o sarcina si apoi dormi, ai putea sa fii de zece ori mai bun la acea activitate decat daca ai ramane treaz. Visele iti ajuta creierul sa inteleaga informatii noi.

Visele pot fi terapeutice

Desi ceea ce traim in visele noastre tine de domeniul fantasticului, emotiile care merg impreuna cu ele sunt cat se poate de reale, iar visele pot ajuta la vindecarea acestor emotii.

“Povestile noastre din vis incearca, in esenta, sa inlature emotia dintr-o anumita experienta, creand o amintire a acesteia.”, raporteaza cei de la Scientific American. “In acest fel, emotia in sine nu mai este activa. Acest mecanism indeplineste un rol important, deoarece atunci cand nu ne procesam emotiile, in special cele negative, acest lucru mareste ingrijorarea si anxietatea personala.”

Daca traiesti experienta unei forme de PTSD sau de trauma emotionala, visele pot fi pentru tine o forma de terapie in timpul noptii.

Matthew Walker, un neurolog foarte apreciat de la Universitatea din California, Berkeley a efectuat un studiu de somn publicat in revista Current Biology. Studiul  concluzioneaza ca atunci cand oamenii trec printr-un eveniment emotional, acest lucru declanseaza eliberarea hormonilor de stres care prioritizeaza acel eveniment in mintea ta. Acesta este un memento pentru creierul tau de a lucra la rezolvarea sa in timpul somnului.

Walker explica: “ Undeva intre evenimentul initial si punctul ulterior de reculegere, creierul a realizat un truc elegant de divortare a emotiilor de memorie, deci nu mai este emotional.”

Visele te pot ajuta sa-ti depasesti temerile

Acest lucru este mai mult valabil pentru visurile lucide – atunci cand esti constient ca visezi. Un visator lucid, de fapt, manipuleaza si controleaza visul.

Sa ne imaginam ca iti este frica sa vorbesti in public. De fiecare data cand ajungi in fata unei multimi, simti cum inima este pe cale sa-ti iasa din piept si ca esti in punctul de a renunta.

Intr-un vis lucid, te afli in control complet si nu ai nimic de pierdut. Poti practica ceea ce iti este frica sa faci in viata reala. Cu cat practici mai mult, cu atat reprogamezi mai mult creierul. Odata cu trecerea timpului, vei pierde acea frica in lumea reala.

Indiferent daca vrei sa inveti o noua abilitate, sa vindeci durerea emotionala sau sa te confrunti cu temerile tale, visele au potentialul de a-ti schimba viata. Vise placute tuturor!

Sursa