Acasă Stirile zilei Viata centralelor termice, pe sfarsite! Debransarea de la RADET ar putea deveni...

Viata centralelor termice, pe sfarsite! Debransarea de la RADET ar putea deveni imposibila!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Un proiect de lege aflat in dezbatere in Parlament este pe cale sa faca imposibila debransarea de la regiile locale de termoficare, asa cum este cazul RADET in Bucuresti. Mai exact, este vorba de noua lege a energiei termice, care modifica legea 325/2006.

In primul rand, legea introduce notiunea de zona unitara de incalzire. Adica orice zona, care va fi definita de autoritatea locala (poate fi nu neaparat un oras intreg, poate fi un cartier sau un cvartal de blocuri), in care functioneaza un singur sistem de alimentare cu energie termica, dupa cum a explicat mai demult vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Noua lege spune din capul locului: in zona unitara de incalzire in care functioneaza sistemul centralizat, debransarea este interzisa. „Deconectarea unui consumator de energie termica dintr-un condominiu si debransarea totala a instalatiilor interioare de incalzire si/sau pentru apa calda menajera ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise in cazul in care condominiul se afla intr-o zona unitara de incalzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termica”, se arata in noua lege.

Asadar, daca Primaria a definit zona unitara de incalzire prin sistem centralizat cartierul in care locuiti, sau cvartalul in care este blocul dvs. sau, de ce nu? tot orasul, drebransarea este interzisa din start. Asta in conditiile in care, in majoritatea oraselor din Romania, Primaria este si „patronul” regiei locale sau a societatii comerciale care distribuie energia termica in sistem centralizat.

Deci debransarea se poate face doar in cazul imobilelor care nu sunt in aceasta zona unitara deservita de regiile locale care furnizeaza apa calda si caldura in regim centralizat. insa, chiar si aici, procedura va fi mult mai complicata.

Citeste mai mult pe economica.net