Acasă Utile Tot ce trebuie sa stii despre varza murata! Ce este spuma alba...

Tot ce trebuie sa stii despre varza murata! Ce este spuma alba de deasupra…

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cei mai multi romani au luat pietele cu asalt pentru a cumpara varza romaneasca pentru a o pune la acrit pentru iarna. Alegerea este pe placul fiecaruia, desi verzele mai micute sunt preferate de toata lumea. Cea mai mare problema pe care o intampina romanii care pun varza la murat este ca dupa scurt timp varza se inmoaie si se strica iar astfel se impute. In acest articol veti vedea ca nu este asa un mare secret sa pui varza murata de care sa te bucuri toata iarna ca va ramane frageda.

Cum fermenteaza varza?

Procesul prin care varza se transforma in varza murata este numit lacto-fermentatie. Practic,  Lactobacillus, o bacterie benefica ce se regaseste si in iaurt si alte fructe si legume, ajuta la transformarea zaharurilor in acid lactic in momentul in care iau contact cu o substanta salina. Acidul lactic protejeaza impotriva cresterii bacteriilor nocive, fiind foarte benefic pentru sanatate.

De ce avem nevoie?

Pentru a pune varza la murat nu ai nevoie de multe ingrediente. In principiu, ai nevoie doar de varza, sare, marar, cimbru, hrean si un recipient in care sa punem varza. In ceea ce priveste sarea, se adauga 45 grame de sare la un litru de apa sau in functie de preferinte.

 De ce trebuie sa punem varza la murat?

Acest proces a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri de catre stramosii nostri, fermentarea ajutand la pastrarea verzei cu mult dupa terminarea sezonului sau. Pe de alta parte, studii moderne au aratat ca exista si alte beneficii ale alimentelor murate, acestea continand o varietate de antioxidanti si probiotice. Si sa nu uitam de gustul delicios pe care il capata alimentele murate!

Ce ar putea sa nu mearga bine?

Nu prea are cum sa nu iasa bine! Este posibil sa observi bule sau spuma alba deasupra verzei, insa trebuie sa stii ca acestea sunt doar semne ale unei fermentatii normale. Daca regasiti semne de mucegai deasupra verzei, inseamna ca este prea cald in incaperea in care tineti recipientul cu varza sau se poate datora faptului ca varza nu a fost in intregime acoperita cu apa. Oricum, nu este nicio problema; puteti indeparta urmele de mucegai si remedia problema, iar fermentatia isi va continua ritmul firesc.

sursa:observator.tv