Acasă Timp liber Cultura TREBUIE vizitat: Carul din lemn pentru transportat vin. O piesa veche si...

TREBUIE vizitat: Carul din lemn pentru transportat vin. O piesa veche si valoroasa

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Muzeul “Arta Lemnului”din Campulung Moldovenesc adaposteste o colectie etnografica unica.

Aceasta prezinta vechi obiecte taranesti din lemn, existente pe meleagurile stravechi ale Obcinilor Bucovinei.

In acest vast patrimoniu se face remarcat un exponat deosebit prin vechime si valoare: un car mare din lemn, piesa datand din secolul al XVI- lea, utilizat pentru transportul vinului.

Infiintat in perioada interbelica si avand la baza colectia particulara a profesorului Ion Stefureac de la Scoala de Arte si Meserii din Campulung, Bucovina, muzeul detine astazi peste 15.000 de piese, predominante fiind cele referitoare la civilizatia lemnului si portul popular.

De altfel, cea mai mare parte a pieselor prezentate in circuitul muzeului sunt realizate din lemn de molid, de brad si foioase. Muzeul “Arta Lemnului” surprinde prin valori de neegalat, prin unicitatea unor piese relevand maiestria mesterilor populari in prelucrarea lemnului si nu numai.

Plecand de la arta si civilizatia lemnului, de la uneltele de prelucrare a lemnului, se ajunge la prezentarea inventarului ocupatiilor traditionale – vanatoare, pescuit, albinarit, pastorit, dar si la obiecte de uz casnic si de mobilier taranesc. Intre acestea, un exponat deosebit: un car mare din lemn.

Carul avea trei proprietari

Construit si utilizat in secolul al XVI-lea pentru transportul vinului, carul din lemn reprezinta o adevarata inovatie in transportarea “pretioasei” licori.

Pentru ca taranii din zona Obcinelor Bucovinei asigurau paza contra navalirilor tatarasti (vezi toponimele: „drumul tatarilor”, „plaiul tatarilor”, „piatra strajii”), ei erau tot timpul liberi, avand statutul de vanatori domnesti si, de aici, multe alte privilegii.

Unul dintre acestea avea o adevarata miza economica: ei nu trebuiau sa plateasca taxe vamale (tultul) pentru transportul vinului dintr-o parcalabie in alta.

Carul mare din lemn prezent in patrimoniul muzeului era folosit la transportul unui butoi de 300/400 de litri de vin; carul era tras de doua perechi de boi si cu el se aducea vin in zona Bucovinei tocmai din partile Odobestiului. La vama de la Targul Trotusului, taranii din Bucovina nu plateau acele taxe de drum.

Interesant e faptul ca piesa a fost achizitionata separat, de la trei proprietari. Acestia nu puteau utiliza carul decat in consens, stabilindu-se de comun acord datele “calatoriei de afaceri”.

Ceea ce face piesa remarcabila este constructia rotilor, care nu aveau raful (legatura) de fier, ci erau legate in cepuri din lemn, dand astfel posibilitatea mularii rotilor dupa denivelarile drumului; vinul trebuia transportat lin, pentru a nu-si pierde calitatile.

Sah cu personaje din basmele romanesti

In afara expozitiilor de baza ale muzeului exista si o sectie in aer liber, care cuprinde noua monumente de arhitectura, printre care se evidentiaza Casa “Latis” din Campulung Moldovenesc, veche de 360 de ani, si Casa “Hutula” din Ciumarna. De altfel, intreaga expozitie, pavilionara si in aer liber, poarta amprenta frumosului, a gustului pentru detalii ornamentale fine, armonioase, ce dovedesc un gust desavarsit al creatorului anonim.

Muzeul mai detine o sectie in comuna Fundu Moldovei, o donatie a familiei Andronicescu, care cuprinde, in afara de casa propriu-zisa, facuta special pentru muzeu, si o impresionanta colectie de obiecte. Un punct de atractie pentru iubitorii de sah il constituie placa din curtea muzeului, care se intinde pe 100 de metri patrati si care ofera posibilitatea turistilor sa joace sah cu piese reprezentand figuri din basmele romanesti, in marime naturala.

Muzeul “Arta Lemnului” din Campulung Moldovenesc, judetul Suceava, a fost infiintat la 1 iunie 1936. Colectiile muzeului sunt cuprinse in 20 de sali (doua de expozitii temporare), unde exponatele vorbesc simturilor cu pasiunea pe care mesterii locali au stiut s-o transmita lemnului: emotia artistica, o anumita sensibilitate inscrisa in lemn, caci Campulung Moldovenesc a fost si este un centru al civilizatiei lemnului, relevand varietatea ocupatiilor localnicilor de pe plaiurile Raraului si Giumalaului.

Bogatia si varietatea pieselor de colectie din secolele XVIII-XX, insotite de harti, desene, fotografii si planse, prezinta traditia mesterilor in prelucrarea lemnului.

Muzeul poate fi vizitat zilnic intre orele 9-17. Taxa de vizitare este de 1 leu pentru elevi si studenti si 3 lei pentru adulti. Pretul biletului nu cuprinde taxa de ghidaj.