Acasă World Toti oamenii au avut ochi caprui! Secretul ochilor albastri ascuns in regiunea...

Toti oamenii au avut ochi caprui! Secretul ochilor albastri ascuns in regiunea Marii Negre!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Persoanele cu ochii albastri din zilele noastre au un singur stramos comun, care a aparut in urma cu aproximativ 6.000 – 10.000 de ani, in regiunea Marii Negre, culoarea fiind rezultatul unei mutatii genetice.

Potrivit cercetatorilor de la Departamentul de medicina moleculara si celulara din cadrul Universitatii din Copenhaga, abia in urma cu 6.000 – 10.000 de ani au aparut oamenii cu ochi albastri. „Înainte, toti oamenii au avut ochi caprui”, a declarat Hans Eiberg, coautor al studiului.

Mutatia a avut loc la nivelul genei OCA2, influentand procesul de producere a melaninei (pigmentul care determina culoarea ochilor, a parului si a pielii) in iris si, implicit, aparitia culorii albastre.

„Mutatia aparuta la nivelul genei OCA2 a dus la crearea unui „buton” care, literalmente, poate anula capacitatea de a produce ochi caprui”. Culoarea albastra a rezultat in urma reducerii capacitatii de a produce ochi caprui, forma extrema a mutatiei, aceea in care productia de melanina este anulata complet, fiind cunoscuta sub numele de albinism. Eiberg si echipa sa de specialisti au analizat ADN-ul din mitocondriile (sursele energetice ale celulelor) a aproximativ 800 de persoane cu ochi albastri, din mai multe tari, printre care Iordania, Danemarca si Turcia, scrie bzi.

Cercetatorii au analizat secventele de ADN de pe gena OCA2 si mutatia genetica asociata cu reducerea productiei de melanina. De-a lungul mai multor generatii, segmentele de ADN vechi se amesteca, aparand variatiile. Unele din aceste segmente, insa, care nu s-au amestecat, se numesc haplotipuri. Daca un grup de indivizi impart haplotipuri lungi, inseamna ca secventa de ADN a aparut recent, aceasta neavand timp sa sufere variatii.

Acest lucru indica faptul ca persoanele cu ochi albastri, de la cele cu parul blond si pielea alba la cele cu pielea mai inchisa la culoare au, probabil, acelasi stramos comun, potrivit profesorului Eiberg.

Cercetatorii nu pot indica cu precizie momentul in care a avut loc mutatia, dar banuiesc ca s-a intamplat in urma cu aproximativ 10.000 de ani, cand a avut loc o crestere rapida a populatiei in urma raspandirii agriculturii dinspre Orientul Mijlociu, ca urmare a migrarii populatiei din nordul Europei, in epoca neolitica.

Cercetatorii nu cunosc motivul pentru care persoanele cu ochi albastri sunt mai numeroase in nordul Europei si in sudul Rusiei. O posibila explicatie este ca acestia au fost preferati pentru reproducere.