Acasă Multimedia Fotogalerie Top 10 Cele mai mari CRATERE de impact de pe Pamant! FOTO

Top 10 Cele mai mari CRATERE de impact de pe Pamant! FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pamantul este plin de cratere aparute in urma impactului pe care diverse obiecte din spatiu l-au avut cu Terra. Dintre acestea, insa, un numar foarte mic sunt considerate ca fiind uriase, cu mai bine de 20 km in diametru. Va prezentam mai jos cateva dintre cele mai mari cratere de impact de pe Pamant, potrivit listverse.com:

10. Craterul Barringer, USA

1Craterul Barringer, USA

Craterul Barringer, cunoscut popular sub denumirea de „Craterul Meteor”, s-a format in Arizona (SUA), in urma cu 50.000 de ani, pe un platou de roci sedimentare. Craterul are 1,2 kilometri in diametru si o adancime de 180 de metri.

 

9. Craterul Lake Bosumtwi, Africa

1Craterul Lake Bosumtwi, Africa

Lake Bosumtwi este un crater din Ghana (general), Ghana (Africa), avand codul de regiune Africa/Middle East. Este situate la o altitudine de 152 metri deasupra nivelului marii. Lake Bosumtwi este de asemenea cunoscut si sub numele de Bosumtwe, Busumtwi, Lake Bosumtwi. Lacul are 8 kilometri diametru. In jurul lacului sunt in jur de 30 de sate, acumuland o populaţie de 70.000 de oameni.

 

8. Craterul Mistastin, Canada

1Craterul Mistastin, Canada

Mistastin este un crater de impact meteoritic in Labrador, Canada. Acesta contine Lacul Mistastin care este aproximativ circular. Lacul are aproximativ 16 km in diametru, in timp ce diametrul estimat al craterului initial este de 28 km. Varsta craterului este estimata la 36,4 ± 4 milioane de ani (Eocen).

 

7. Craterul Gosses Bluff, Australia

1Craterul Gosses Bluff, Australia

Gosses Bluff (Gosse’s Bluff) este un crater de impact meteoritic erodat. Acesta se afla in sudul Teritoritoriului de Nord, aproape de centrul Australiei la aproximativ 175 km vest de Alice Springs si la aproximativ 212 km nord-est de Uluru.

 

6. Craterul Clearwater Lakes, Canada

1Craterul Clearwater Lakes, Canada

Lacurile Clearwater sunt o pereche de cratere pline cu apa, amaplsate in Quebec, Canada, in apropierea Golfului Hudson. Asemenea altor cratere foarte vech – in acest caz, aproximativ 300 milioane de ani – craterele-gemene si-au pastrat sturctura de baza gratie patului de roca rigid al Scutului Canadian. Lacurile circulare au 26 kilometri, respectiv 36 kilometri in diametru, iar unul dintre ele prezinta un cerc interior de insule care ii atesta forma pluriinelara.

 

5. Fenomenul Tunguska Explosion, Rusia

1Fenomenul Tunguska Explosion, Rusia

Fenomenul Tunguska (sau Explozia de la Tunguska) a fost o explozie puternica, care a avut loc in apropiere de Raul Podkamennaya Tunguska in ceea ce este numit acum tinutul Krasnoiarsk in Rusia, la ora Greenwich 00:13:35 (ora locala 07:14) in data de 30 iunie 1908 (17 iunie, conform calendarului iulian, timpul local in uz). Explozia se crede ca a fost cauzata de un meteorit mare sau de un fragment de cometa la o altitudine de 5–10 km. Diferite studii au dat mai multe estimari privind dimensiunea si natura obiectului, toti cercetatorii fiind de acord ca obiectul avea dimensiuni de zeci de metri.

 

4. Craterul Manicouagan, Canada

1Craterul Manicouagan, Canada

Manicouagan este unul dintre cele mai vechi cratere de impact cunoscute si se afla in Québec, Canada,la aproximativ 300 km nord de orasul de Baie-Comeau. Se crede ca a fost cauzat de impactul unui asteroid cu diametrul de aproximativ 5 km cu 215,5 milioane de ani in urma. Craterul este o structura cu mai multe inele de aproximativ 100 km in diametru. Este ca marime al cincelea crater de impact confirmat.

 

3. Bazinul Sudbury, Canada

1Bazinul Sudbury, Canada

Bazinul Sudbury este un crater impresionant aflat in Ontario, Canada. Este cel de-al doilea crater de impact ca marime, la nivel mondial. Se crede ca, initial, craterul avea un diametru superior celui actual (200 km). In ceea ce priveste obiectul cosmic care l-a format, acesta trebuie sa fi avut mai bine de 10 km in diametru si a lovit Pamantul in urma cu mai bine de 1849 miliarde de ani. Impactul a fost atat de puternic, incat a imprastiat ramasite pana la o distanta de 1,6 milioane de km patrati.

 

2. Craterul Chicxulub, Mexic

1Craterul Chicxulub, Mexic

Craterul Chicxulub este un crater foarte vechi, urias, aflat dedesubtul Peninsulei Yucatan in Mexic. Craterul are un diametru de mai bine de 180 km, fiind cel de-al treilea crater de impact ca marime din lume. A fost format in urma impactului cu un obiect de cel putin 10 km in diametru. Analiza rocilor care il compun indica faptul ca ar fi aparut in urma cu circa 65 de milioane de ani, la finalul Cretacicului. In urma unor studii realizate timp de 20 de ani, specialistii au concluzionat ca impactul de la Chicxulub a determinat disparitia dinozaurilor dintre Cretatic si era tertiara.

 

1. Craterul Vredefort Dome, Africa de Sud

1Craterul Vredefort Dome, Africa de Sud

Nu in ultimul rand, trebuie mentionat craterul Vredefort, cel mai mare crater de impact de pe Pamant, ce poate fi admirat in apropierea orasului Vredefort din Africa de Sud. S-a estimat ca asteroidul care a dus la formarea craterului este cel mai mare care a lovit vreodata Pamantul in ultimele 4 miliarde de ani si avea un diametru de mai bine de 15 km. Craterul care a rezultat are mai mult de 300 km.