Acasă Stirile zilei Stiinta STUDIU BIZAR: De ce nu pot evita pasarile lovirea parbrizului unei masini?...

STUDIU BIZAR: De ce nu pot evita pasarile lovirea parbrizului unei masini? VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un grup de cercetatori americani a efectuat un studiu pentru a afla de ce pasarile nu pot evita impactul cu parbrizele autoturismelor, relateaza BBC.

Ei au condus un camion Ford pe un drum din apropierea Centrului de Cercetare Nasa Glenn, langa Sandusky, Ohio. Viteza cu care au circulat acestia a fost de 30, 60 si 90 de kilometri la ora pentru a studia reactia pasarilor la fiecare viteza in parte. Drumul a fost inchis circulatiei publice pentru a putea fi efectuat experimentul.

In mod remarcabil, echipa de cercetatori a reusit sa evite ea impactul cu pasarile, desi a fost in cateva randuri foarte aproape de un accident.

Pasarile care au participat la experiment au fost vulturii, care sunt implicati adesea in accidente cu avioane sau masini. Ei se hranesc cu cadavre ramase pe sosea in urma accidentelor rutiere, asa ca cercetatorii au lasat pe sosea cadavrele unor ratoni pentru ca vulturii sa vina si sa ii culeaga pe acestia.

Cercetatorii au fost interesati in cadrul studiului de momentul in care incep pasarile orice miscare in momentul in care un autovehicul se apropie.

DeVault si colegii sai au descoperit ca, atunci cand camionul se apropie cu viteza de 30 si 60 de km/h, vulturii au tendinta de a zbura in momentul in care autovehiculul se apropie la o distanta apreciabila, in timp ce la o viteza de 90 km/h pasarile nu stiu cum sa reactioneze si se misca la intamplare. Unele pasari si-au luat zborul atunci cand camionul se apropia de acestea la o distanta de 300 de metri, in timp ce altele faceau acest lucru atunci cand camionul se afla la numai 20 de metri de ele, cu doar cateva secunde inainte de impact. Mecanismul lor cognitiv de evaluare a pericolului, prin urmare, s-a dereglat.

Cercetatorii nu au putut identifica insa in ce masura reactia vulturilor este reprezentativa pentru alte tipuri de pasari.

Sursa: mediafax.ro