Acasă Stirile zilei Statistica ne da fiori: Un cutremur de mare magnitudine este asteptat in...

Statistica ne da fiori: Un cutremur de mare magnitudine este asteptat in Romania!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Profesorul Gheorghe Marmureanu se asteapta ca in perioada urmatoare sa aiba loc un cutremur cu o magnitudine foarte mare si la noi in tara, chiar daca nu se stie exact momentul in care va avea loc, potrivit unui interviu la Romania TV.

Pe 4 martie s-au implinit 38 de ani de la cutremurul care a devastat tara: in 1977, pamantul s-a zgaltait puternic la seismul de 7.2 pe Richter. Statistic analizele arata ca intr-un secol se produc doua cutremure de magnitudine mai mare de 7.

„Asta care va urma va fi mult mai adanc. Va afecta mai putin partea dinspre Bucuresti pot sa va spun sigur, pentru ca in 1940 a fost cutremur adanc 150 de km a avut o distributie a energiei catre nord-est, iar in Bucuresti a cazut acel bloc Carta si au mai fost cateva case mici care au incurcat-o, care au cazut, dar blocul carton a fost o proiectare nenorocita pentru ca au gresit si ca proiectare si ca executie. Moldova este o zona care este afectata puternic. Ea si la 77 a fost afectata, dar mai putin decat Muntenia. Transilvania nu are nicio problema nu a avut treaba cu cutremurele romanesti”, a precizat profesorul Marmureanu privind cele mai afectate zone ale Romaniei.

Cieste si>>>>Credeai ca esti in siguranta in caz de cutremur? Vezi zonele care ar putea fi devastate de cutremurele din Vrancea!

De asemenea, el a atras atentia la un amanunt important in caz de cutremur, cu ajutorul caruia fiecare om isi poate salva viata.

 

„In momentul in care un om simte in casa lui o miscare pe verticala puternica urmeaza in urmatoarele maximum 15 secunde miscarea pe orizontala care este cea mai puternica pentru ca de fapt este acelasi cutremur doar ca sunt alte unde sunt unde care sunt pe orizontala asta. Trebuie sa stie populatia ca are timp intre momentele astea sa isi gaseasca un loc in casa”, a explicat acesta.

Profesorul Gheorghe Marmureanu sustine ca activitatea seismica din Nepal este diferita fata de cea din tara noastra.

„Cutremurul din Nepal este total diferit de orice cutremur de mare adancime din Romania pentru ca cutremurele vrancene sunt foarte adanci 80-200 km pe cand acolo ati vazut 15 km. Am avut un cutremur de 7.9 magnitudine pe scara moment seismic in 1802 si nu s-a intamplat nimic adica nu a murit nimeni este adevarat ca au cazut foarte multe biserici acest cutremur din 1802 s-a simtit pana la moscova fiind foarte adanc aria de distribuire a energiei seismice este foarte mare. Despre cutremure s-au spus multe, se spun multe si se vor spune. Nimeni nu este capabil sa stie ca este un cutremur maine poimaine sau mai stiu eu cand. Cutremurele sunt imprevizibile au loc cand nu te astepti”, a spus seismologul.

 

Citeste si>>>>>Specialistii francezi ne vad ca tinta principala! Romania reprezinta tara cu cel mai mare risc de cutremur din Europa!

Romania ar putea avea probleme serioase, in cazul unui sesim de peste 7. Motivul este acela ca multe dintre cladirile construite in ultimii ani ar putea fi vulnerabile.

„Proiectarea in Romania este o problema pentru ca sistemul de control si verificare este cumva de multe ori deficitar. Dupa 1990 foarte multe companii din Romania si din strainatate au proiectat structuri sau cladiri, dar folosind programe de calcul pentru cutremure de suprafata cum este cel de acum din Nepal, si nu pentru
cutremure foarte adanci care inseamna cu totul altceva. Sunt foarte multi constructori care de fapt nu sunt constructori, sunt niste oameni care umbla dupa afaceri si aici e o problema oamenii trebuie sa se trezeasca cand dau un ban pe ce dau. Cutremurul e cel care iti da verdictul daca ai facut sau n-ai facut bine.In Bucuresti daca facem o analogie nu ai voie sa construiesti o cladire ca o trestie sa o bata vantul in toate partile pe cand in focsani e invers”, a adaugat profesorul.

Citeste si >>>>>Cineva se joaca de-a CUTREMURUL in Romania! Rusii au declansat RAZBOIUL GEOFIZIC!

Nici cladirile vechi nu sunt lipste de probleme.

„Sectorul 1 este plin de cladiri din sec 16,17,18, 20 cladiri vechi in care a intrat apa in beton cand s-a umflat apa asta a distrus legaturile. Inin momentul in care ai un cutremur cum sunt in Italia, in Grecia, chiar aici in Nepal sau in Turcia raspunsul structurii este foarte scurt este ca si cum ai face o injectie foarte rapid. Nici nu o simti bine, oamenii o stimt, dar vroiam sa spun ca efect pentru ca e foarte important pe cand un cutremur vrancean care dureaza si minute, la 4 martie a fost 60 de secunde e ca si cum ai face o injectie incet, incet va dati seama raspunsul structurii este altul, efectele se aduna”, a conchis profesorul Marmureanu.

sursa>rtv.net