Acasă Stirile zilei Stiinta Credeai ca esti in siguranta in caz de cutremur? Vezi zonele care...

Credeai ca esti in siguranta in caz de cutremur? Vezi zonele care ar putea fi devastate de cutremurele din Vrancea!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Zilnic au loc cutremure de mici sau mari dimensiuni in Vrancea, iar locuitorii din zona s-au obisnuit cu gandul seismelor. Dar ce se intampla in cazul unui cutremur puternic? Care sunt zonele aparent linistite care vor fi cele mai afectate? Seismicitatea zonei Vrancea este una dintre cele mai interesante din lume, nu numai din punct de vedere al energiei cutremurelor care se produc aici, ci si prin faptul ca seismele mari se produc cu anumite regularitati.

 

„Cutremurele vrancene produc avarii mari, pe o arie foarte mare, aceasta fiind o alta caracteristica a lor. Efectele sunt foarte mari pe directia: din Vrancea catre nord-est catre Moldova, pe directia Focsani-Iasi-Chisinau si spre sud-vest catre Campia Romana, pe directia Bucuresti-Zimnicea-Sofia”, explica Mircea Radulian, directorul INFP.

 

Potrivit specialistilor, originea cutremurelor vrancene este legata de zona de convergenta intre mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatica, Africana si Indo-Australiana. Practic, in zona de contact a microplacilor tectonice convergente la Curbura Carpatilor se genereaza tensiuni. „Din cauza presiunilor exercitate din mai multe directii, se produc ruperi in interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea miscarilor seismice vrancene”, arata un studiu al Institutului National pentru Fizica Pamantului. De ce sunt cutremure in Vrancea: adancimi de peste 100 de kilometri Fiind cele mai frecvente, dar si cu cele mai mari magnitudini, care pot atinge pana la 7,7 grade Richter, se poate spune ca „zguduiturile” din zona Vrancea determina seismicitatea Romaniei. Specificul cutremurelor din Vrancea este ca se produc la adancimi de peste 100 de kilometri, cutremure care sunt mai putin periculoase decat cele de suprafata, prin faptul ca energia seismului se repartizeaza pe o suprafata mult mai mare.

sursa: adevarul.ro