Acasă Stirile zilei Stiinta Specialistii francezi ne vad ca tinta principala! Romania reprezinta tara cu cel...

Specialistii francezi ne vad ca tinta principala! Romania reprezinta tara cu cel mai mare risc de cutremur din Europa!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Specialistii francezi ne vad ca tinta principala in ceea ce priveste posibilitatea producerii unui cutremur major in Romania.

In primul rand, se discuta despre un risc major nuclear. In acest sens, sunt amintite centrala nucleara de la Cernavoda, care este situata la o distanta de 160 de kilometri de Bucuresti, reactorul de la Magurele, reactorul nuclear de la Mioveni, amplasat la 110 kilometri de Bucuresti. In al doilea rand, in apropierea granitelor romanesti exista alte centrale nucleare, cum ar fi in Bulgaria, Kozlodui, aflata la 200 kilometri de Bucuresti, iar in Ucraina sunt inca trei centrale nucleare, la distanta foarte mica de granita romaneasca.

In cazul producerii unui cutremur major, in Vrancea, unda seismica ajunge in cateva secunde, in cele mai indepartate locuri ale Romaniei.

Focsani – 8 secunde
Galati si Braila – 23 de secunde
Buzau- 15 secunde
Iasi – 36 de secunde
Bucuresti – 34 de secunde
Timisoara – 93 de secunde
Cluj – 58 de secunde
Constanta – 50 de secunde

In anul 1802, a fost un seism de 7,9, cel mai puternic din ultimii ani. Cutremurul din 1977 a durat 55 de secunde si a adus pagube materiale estimate ca reprezentand 21% din PIB-ul Romaniei, din acel an. Cutremurul a fost resimtit la Moscova si Cairo. In ceea ce priveste Bucurestiul, zona de nord este cea mai afectata. Francezii au estimat ca in Bucuresti sunt 400 de cladiri care nu vor rezista la un cutremur major.

In ceea ce priveste zona Izvoarele din Galati, specialistii francezi declara ca intr-o perioada scurta din 2014, au fost inregistrate 350 de seisme de suprafata, depasind Japonia ca si medie. Televiziunea ucraineana, Kanal 24 a avertizat ca in 2015, in Ucraina si Romania se vor inregistra seisme foarte puternice. Anuntul are la baza observatiile pe care le-au facut specialistii de la Institutul Geofizic Subbotin din Kiev.

Specialistii francezi sustin ca zona Vrancea este sub cod rosu si ca in 2015, vom avea un seism puternic.

Ei estimeaza ca vom avea 15-20 de cutremure de adancime, pe luna. Multi dintre noi vom spune ca nimeni nu stie cu exactitate cand se va produce un cutremur major. Este adevarat, insa, trebuie sa recunoastem ca in zona Vrancea, de cateva luni, activitatea seismica este puternica.

Cel mai cunoscut sistem de monitorizare a seismelor din lume World Earthquakes a publicat stirea ca un cutremur major se va produce anul acesta in Romania. Autoritatile romane ne linistesc si ne spun ca in Vrancea este o activitate normala si nu trebuie sa ne facem griji. Putem sa dormim linistiti!?

Sursa: efemeride.ro

Citeste caplimpede

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos