Acasă Stirile zilei Spania isi vinde palatele! Vezi topul celor mai frumoase castele din Spania!...

Spania isi vinde palatele! Vezi topul celor mai frumoase castele din Spania! GALERIE FOTO + VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Spania se pregateste sa vanda un mic palat, construit acum 100 de ani, in centrul cartierului de business din Madrid, in cadrul unui proiect de valorificare a 100 de proprietati imobiliare premium. Palatul Castellana 19, construit in 1903 si utilizat, printre altele, ca sediu al autoritatii de reglementare a pietei de capital din Spania, va fi vandut, si nu inchiriat sau concesionat, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei.

Proprietatea a fost evaluata in anul 2010 la 28,7 milioane euro, inainte ca agentia de reglementare a bursei sa se mute intr-un alt sediu. Guvernul de la Madrid a anuntat in luna octombrie ca a selectat 100 de proprietati imobiliare care ar putea fi vandute pana la sfarsitul anului 2016. Majoritatea situate in Madrid, proprietatile ar urma sa fie vandute sau concesionate pe perioade de pana la 30 de ani, a spus sursa citata.

Spania incearca sa valorifice mai bine proprietatile imobiliare ale statului, pentru a evita incheierea unui acord de finantare externa dupa modelul celor semnate de Grecia, Portugalia si Irlanda.

Iti prezentam un top al celor mai frumoase castele din Spania:

Castelul Alcazar de Segovia

Palatul din Segovia dateaza, cel mai probabil, din epoca romana, dar existenta sa nu este atestata documentar decat in sec. al XII-lea, la scurt timp dupa recucerirea orasului de catre Alfonso al VI-lea, intr-un document din 1122 care vorbeste de o fortareata situata la confluenta raurilor Eresma si Clamores. Pozitionarea sa indica originea militara a acestei fortarete inexpugnabile timp de secole.

In interiorul acestor ziduri, Isabela Catolica a fost incoronata regina Castiliei. In sec. XIII, interventia arhitectilor lui Ioan al II-lea si ai lui Henri al IV-lea au conferit edificiului infatisarea sa gotica care s-a pastrat pana in prezent. Ultima faza a constructiei dateaza din anul 1587. In colaborare cu Juan de Herrera, arhitectul Francisco de Mora este insarcinat cu realizarea curtii de arme. In 1764, Carlos al II-lea a stabilit aici sediul Real Colegio de Artilleria (Colegiul Regal de Artilerie). Edificiul poseda numeroase pasaje secrete care coboara pana la fluviu si comunica cu alte palate din oras.

Astazi, Palatul este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Spania si una dintre cele trei atractii majore din Segovia. Cele mai interesante pentru turisti sunt: Muzeul armelor, donjonul, sala ferestrelor, sala tronului, sala galeriei, sala regilor, in care se afla o fresca reprezentand pe toti regii si reginele Spaniei, incepand cu Pelagius de Asturia si pana la Ioana cea Nebuna.

Castelul Jarandilla

Jarandilla, situata la numai 5 km nord-est de manastire, unde impozantul castel din secolul al XV-lea l-a primit pe Carol al V-lea pe cand astepta sa fie gata asezamantul sau de la Yuste. Biserica de la Jarandilla, construita de Cavalerii Templieri, are o fatada ce infatiseaza botezul, sculptata cu semnul sanscrit al svasticii, iar castelul este ridicat pe ruinele fortaretei templiere. Desi auster la exterior, edificiul renascentist ascunde un camin primitor, situat in mijlocul unei curti inverzite si, deloc surprinzator, a devenit un parador.

Castelul La Mota

In provincia Valladolid gasim castelul spaniol cu arhitectura cea mai apropiata curentului gotic. Cladirea a intrat sub protectia statului spaniol, inca din anul 1904, prin actul Bien de Interes Cultural. Castelul La Mota a fost construit in anul 1080, pe post de avanpost in fata maurilor. A fost cucerit pe calea armelor o singura data: se intampla in anul 1345, cand portile castelului au cazut in fata lui Enrique de Trastamara. In urma bataliei de la Olameido, din anul 1445, La Mota a intrat pentru totdeauna in randul posesiunilor monarhiei castiliene. Castelul a servit si drept inchisoare pentru multe personaje celebre, intre care se ramarca Cesare Borgia si Hernando Pizzaro. Astazi, este unul dintre cele mai cautate castele din Spania, portile sale ramanand deschise in fata milioanelor de vizitatori care-i calca pragul anual. Cum era sa uit… La Mota troneaza in mijlocul regiunilor viticole Rueda si Ribera del Duero!

Castelul Ponferrada

Considerat de multi turisti ca fiind cel mai frumos castel de pe intregul traseu al celebrului Pelerinaj de la Compostella, Ponferrada (in traducere Portile de Fier), are parte si el de o binemeritata podgorie, pe nume Bierzo. In vremurile stravechi, de dinaintea ocupatiei romane, intreaga regiune a fost populata de catre triburile asturienilor, o populatie hispano-celto-galiciana. Insa, castelul de aici a fost ridicat in onoarea cavalerilor templieri. Denumit Castilio de los Templarios, fortificatia a fost fost donata ordinului Templierilor, in anul 1178, de catre regele Ferdinand II de Leon. Celebrii cavaleri s-au erijat in acele vremuri in aparatori ai pelerinilor care treceau prin tinutul El Berzo, de-a lungul drumului lor spre Santiago de Compostella. Astazi, edificiul este cel mai cautat obiectiv turistic din intreaga regiune Leon.

Castelul Coca

La doar 50 kilometri de capitala Segoviei si la 60 km de Valladolid, in provincia autonoma Castillia y Leon, ne intalnim cu castelul de la Coca. Cu toate ca stravechiul oras Cauca a fost fondat de romani inca din Antichitate, castelul de aici a fost ridicat tocmai in secolul 14 d.Hr. Inca din anul 1453, cand constructia a fost incheiata, castelul a servit drept resedinta oficiala a Casei de Alba, o importanta dinastie nobiliara spaniola. Astazi, rolul sau este unul turistic, fiind adaugat pe lista monumentelor istorice de maxima importanta, inca din anul 1931.

Castelul Olite

Considerat de multi experti in domeniu ca fiind cel mai impunator edificiu medieval din nordul Spaniei, castelul din Olite a fost construit de regii din Navara, undeva in intervalul de timp dintre secolele 13-15. Castelul a servit drept resedinta pentru regele Charles III. In timp, cladirea si-a abandonat destiantia militara, devenind palat. Olite este situat la congruenta a doua mari regiuni viticole spaniole, Ochoa si La Rioja. Castelul a trecut si prin momente dificile, culminand cu un eveniment de arme din perioada Razboiului Peninsular, cand a fost incendiat. La inceputul secolului trecut, s-au demarat primele lucrari de restaurare integrala. Astazi, castelul arata atat de spectaculos incat a fost ales sediu principal al Parador Nacional de Turismo.

Castelul Penafiel

Castelul Penafiel, situat in Valladolid, este construit din piatra de Campaspero, in stilul gotic germanic. Masoara 210 de m lungime si 33 de m grosime. Este situat pe o colina de unde se pot admira vaile raurilor Duraton si Botijas. A fost construit initial in sec. XI si reconstruit de mai multe ori, zidurile si turnurile fiind finalizate abia in sec. XIII-XIV. Zidurile exterioare sunt compacte si duble, neexistand decat o singura poarta. Donjonul rectangular depaseste 30 de m inaltime, iar baza sa masoara 14,5 pe 20 m. Este inconjurat de opt turnulete. A fost declarat monument national in 1917, iar astazi este sediul Fundatiei – Muzeul provincial al vinului din Valladolid. Pentru cei care doresc sa deguste soiurile locale de vin spaniol, se organizeaza degustari la Bodega Castillo de Penafiel. Din exterior, castelul seamana cu un imens vapor ancorat in stancile castillane. Este unul dintre cele mai frumoase castele din Spania, model al scolii de la Valladolid. In apropiere se mai pot vizita: Manastirea San Pablo, Plaza Major si numeroase „bodegi” pe malul raului Duraton.

Castelul Alarcon

Acesta fortareata araba din provincia Cuenca, care dateaza din secolul 8, detine intre zidurile sale, secole de istorie zbuciumata si mistere inca negraite. In anul 1177, Ferren Martinez de Ceballos a condus ostile crestine care au capturat Alarcon, pe atunci o importanta fortareata a dinastiei maure a Almohazilor. In urma unui acces de recunostinta, regele Alfonso al VII-lea de Castilla, l-a improprietarit pe Ferren Martinez cu cetatea proaspat cucerita, denumindu-l Alarcon, in amintirea vitejei sale. Numele a fost purtat timp de secole de catre descendentii sai, celebru fiind dramaturgul de secol 16, Juan Ruiz de Alarcon. In buna traditie a majoritatii castelelor spaniole, Alarcon este asezat in apropierea unei podgorii. Vinurile marca Pago Vicario sunt printre cele mai apreciate din regiunea viticola La Mancha. Alarcon mai detine un record de invidiat. Fiind printre cele mai reprezentative castele din La Mancha, se crede ca este insusi castelul in jurul caruia a „gravitat” Don Quijote, eroul capodoperei lui Cervantes.

Castelul Tossa de Mar

Deasupra plajei care margineste oraselul pescaresc cu acelasi nume, acest castel fortificat beneficiaza, probabil, de una dintre cele mai bune locatii din Spania: Tossa de Mar este situat pe celebra Costa Brava, perla turismului spaniol. Apropierea, in egala masura, de semetii Muntii Pirinei si albastrul Mediteranei, totul sadit intr-o ambianta catalana clasica, face ca Tossa de Mar sa fie un obiectiv cautat tot timpul anului de amatorii de frumos si spectaculos. Daca adaugam si proximitatea podgoriilor Emporda, intelegem de ce o casa din zona costa de 2-3 ori mai mult decat una similara din alte regiuni ale Spaniei. Castelul a ajuns in atentia lumii dupa ce, in anii’50 ai secolului trecut, actrita Ava Gardner a filmat aici doua capodopere ale filmului clasic: Pandora si Flyng Dutchman. Sfat de calatorie: vizitati-l in afara perioadei estivale, iunie-septembrie, atunci cand hoardele de turisti s-au carabanit pe la casele lor, iar vremea nu mai este torida. Inca ceva: Tossa de Mar este primul oras din Spania si din lume, care s-a declarat, in anul 1989, Oras Anti-Corrida!

Castelul Loarre

In inima tinuturilor viilor din Somontano, la mica distanta de Huesca, troneaza silueta aproape mistica a castelului Loarre. Complexul arhitectural care include si castelul dateaza din secolul 11 si face parte din lista monumentelor protejate UNESCO. A fost construit de catre regele Sancho el Mayor, cand acesta a cucerit inprejurimile, aflate pe atunci sub dominatie maura. Arhitectura castelului circumscrie elemente lombarde si mozarabe. In anul 1095, regele Pedro I de Aragon si Navarra, a donat castelul manastirii regale din Montearagon. Castelul si cele opt turnuri de aparare, au fost restaurate in doua mari etape, care au avut loc in anii 1913, respectiv 1970.