Acasă Sanatate Sase semnale ale corpului pe care nu trebuie sa le ignoram!

Sase semnale ale corpului pe care nu trebuie sa le ignoram!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Trosnete in genunchi, tiuituri, raguseala spontana, senzatie de amorteala in degetele de la maini si picioare, sete excesiva, tulburari de ritm cardiac… De multe ori ne confruntam cu simptome neobisnuite si totusi le ignoram. Unele sunt inofensive, dar cele mai multe ar trebui investigate pentru ca pot fi semnul unor boli grave.

Iata cum trebuie sa interpretam corect semnele de mai sus:

1. Trosnete in genunchi
Aceste zgomote neplacute se fac auzite atunci cand ne ridicam in picioare sau urcam niste trepte. De vina sunt bulele de dioxid de carbon care se desprind din stratul de lichid lubrifiant, in momentul cand articulatia este fortata sa se intinda. Atata timp cat aceasta se intampla fara a provoca dureri, trosnetele nu sunt periculoase. Totusi ar putea fi un indiciu ca articulatiile au inceput deja sa se degradeze. Imediat ce veti simti durere, consultati un ortoped.

2. Senzatie de amorteala in degetele de la maini si picioare
Daca tineti bratul sau piciorul mai multa vreme intr-o pozitie incorecta, irigarea cu sange se va desfasura defectuos, ceea ce va duce la o pierdere temporara a sensibilitatii in membrul respectiv. De obicei este de ajuns un mic masaj pentru a reveni la capacitatea lor senzoriala obisnuita, insa in cazul cand succesul este numai de scurta durata, cauza ar putea fi o problema a coloanei vertebrale, chiar o hernie de disc. In acest caz trebuie sa mergeti urgent la medic.

3. Tulburari de ritm cardiac
Cand facem sport sau traim o emotie intensa, inima incepe sa bata mult mai repede, ceea ce este normal. Dar cand acest simptom apare brusc si fara nici un motiv, el poate semnala o afectiune grava. Cauza cea mai frecventa: extrasistolele, contractiile premature ale inimii care modifica ritmul batailor ei. Aceasta boala face sa creasca riscul de accident vascular cerebral, prin urmare trebuie neaparat tratata, scrie bzi.

4. Raguseala spontana
Cine are vocea ragusita si alterata dimineata, zile in sir, chiar fara a fi racit, ar trebui sa se prezinte la un cabinet ORL pentru un control. Este posibil sa se fi fixat germeni patogeni pe corzile vocale, iar un tratament cu antibiotice va rezolva problema. O alta cauza de luat in considerare ar fi o afectiune a tiroidei. Se poate ca glanda sa-si fi marit volumul (tiroidita), sa fi format noduli ori sa functioneze defectuos (hipotiroidie). Insa vizita la doctor va clarifica rapid situatia.

5. Sete excesiva
Tuturor ni se face teribil de sete din cand in cand, mai ales pe canicula sau dupa un efort fizic deosebit, dar ne linistim indata ce am baut. Exista insa persoane care, desi au consumat multe lichide, au mereu senzatia ca trebuie sa bea incontinuare. Probabil ca s-a declansat o forma de diabet si este obligatoriu sa mergeti la doctor, pentru ca boala sa fie tratata.

6. Tiuituri in urechi
Zgomotele din urechi care dispar dupa cateva minute n-au nici o importanta. Ele sunt provocate aproape intotdeauna de stres, zgomot ori suprasolicitare nervoasa. Dar daca tiuitul persista pe o durata mai lunga de timp, cereti parerea unui specialist ORL: este posibil sa aveti tinitus, o afectiune care poate deveni foarte neplacuta. Cu cat o veti trata mai repede, cu atat mai mari sunt sansele de vindecare. S-au dovedit eficiente meditatia, yoga si antrenamentul autogen. Cel mai bine ar fi sa evitati ambiantele zgomotoase.