1. Nikolai Ejov (1895 – 1940)

Nikolai Ejov s-a nascut in 1895 la Sankt Petersburg, in Rusia. Dupa o serie de slujbe banale, ca ajutor de croitor sau muncitor industrial, a fost incorporat in armata tarista. In 1917 s-a alaturat bolsevicilor si a luptat de partea Armatei Rosii in timpul Razboiului Civil. A fost unul dintre cei mai devotati sustinatori ai lui Iosif Stalin si, dupa ce a facut parte din diverse comitete regionale ale partidului, a fost ales membru plin al Comitetului Central al Partidului Comunist din Uniunea Sovietica, in 1936.

Nikolai Ejov, care vorbea poloneza si lituaniana, sustinea ca oponentii politici trebuie eliminati de la radacina, pentru ca „elementele neloiale”, au ca scop doar rasturnarea regimului. Apreciat de Stalin, Ejov a fost numit Comisar al Poporului pentru Afacerile Interne, NKVD, minister cunoscut in special pentru departamentul de politie secreta. In timpul lui Ejov, epurarile au atins apogeul, mai mult de jumatate dintre liderii politici si militari fiind demisi, arestati, deportati, torturati sau executati. Inaltimea de doar 1,51 metri i-a atras porecla de „piticul sangeros”.

Decaderea sa a inceput cu sarbatorirea a 20 de ani de NKVD, cand a fost primit in aplauze la o gala organizata in cinstea sa, la teatrul Balsoi din Moscova. Portretele asezate langa cele ale lui Stalin si primirea calduroasa l-au pus pe ganduri pe liderul sovietic, care, dupa ce a terminat epurarea, a inceput sa se distanteze de Ejov.Acesta a fost in cele din urma arestat, condamnat pentru incompetenta, furt, homosexualitate si alte acuzatii si executat. Stalin a condamnat practicile NKVD si a avut astfel ocazia sa incheie marea epurare sustinand ca nu a fost de acord cu relele tratamente si nu a stiut despre o mare parte din atrocitatile petrecute. Ejov a fost eliminat din fotografii si arhive si dovezile referitoare la existenta lui au fost cenzurate.

1no1

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.