3. Lev Trotki (1879 – 1940)

Trotki s-a nascut Lev Davidovici Bronstein, in 1879, intr-o familie bogata de evrei. A studiat la Odessa si Nikolaev, unde a intrat in contact cu ideologia marxista. A fost initial arestat pentru implicarea sa in Sindicatul Muncitorilor din Sudul Rusiei si apoi exilat in Siberia, timp de patru ani. Dupa ce a evadat din exil, si-a luat numele Trotki, dupa un temnicer intalnit in Odessa si a fugit la Londra, unde i s-a alaturat lui Vladimir Lenin.

Dupa venirea la putere a bolsevicilor, a avansat rapid, ajungand Comisar al Poporului pentru Afacerile Externe si conducator al delegatiei ruse la Brest-Litovsk, unde s-a negociat tratatul de pace cu Germania, care a marcat iesirea Rusiei din Primul Razboi Mondial. Dupa imbolnavirea si, ulterior, decesul lui Lenin, de care se separase in 1917, Trotki si-a consolidat puterea, fapt care i-a determinat pe Stalin, Zinoviev si Kamenev sa formrze o troika prin care sa opreasca ascensiunea lui.

Stalin a castigat disputa politica, Trotki fiind eliminat din partid si deportat in Kazahstan. A fost exilat din Uniunea Sovietica un an mai tarziu, in 1929. Eliminarea lui din fotografii si arhive, inceputa de Lenin, a fost continuata dupa deportarea sa. El nu a fost reabilitat niciodata de autoritatile sovietice, nici in timpulglasnostului, cand multe dintre victimele epurarii au beneficiat de un astfel de tratament.

1no3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.