4. Joseph Goebbels (1897 – 1945)

Goebbels s-a nascut in 1897, in Rheyd, un cartier al orasului Monchengladbach si, ulterior, oras independent, aflat in bazinul Ruhr. O afectiune din copilarie i-a deformat piciorul drept, fapt care, coroborat cu statura sa mica, 1.65 metri, i-a cauzat un complex pe care a incercat sa-l depaseasca prin educatie. A studiat literatura si filozofia la universitatile din Bonn, Wurzburg, Freiburg si Heidelberg, unde si-a scris teza de doctorat. A lucrat ca jurnalist si a scris o lucrare semi-autobiografica, in care trateaza problemele cu care se confrunta personajul principal, cu probleme fizice, scund si brunet, atat de departe de idealul arian.

El a intrat in contact cu ideologia nazista in 1923, dar, doi ani mai tarziu, dupa un discurs in care Hitler anunta ca dusmanul principal a devenit poporul, dar si socialismul, „creatie evreiasca”, Goebbels a scris: „Sunt deziluzionat. Nu mai cred in Hitler atat de mult.” Viitorul dictator i-a trimis insa masina personala si l-a chemat la el, unde i-a acordat o lunga audienta privata. Sentimentele lui Goebbels s-au schimbat si i-a devenit loial lui Hitler toata viata. In 1926 a fost numit Gauleiter al Berlinului, iar in 1933, dupa ce Hitler a ajuns cancelar, a fost numit ministru al Instruirii Populare si al Propagandei. Desi radea initial de „antisemitismul primitiv” al nazistilor, a devenit un activist convins si a contribuit la ideea solutiei finale.

Goebbels a fost unul dintre putinii care i-au ramas loiali lui Hitler pana la final, ajutand chiar la arderea trupului dictatorului. Adolf Hitler l-a numit succesor in testamentul sau, dar, dupa moartea liderului, Goebbels si sotia sa si-au ucis copiii si s-au sinucis. Nu se stie de ce a fost sters din unele fotografii, el nefiind impotriva regimului. O posibila explicatie s-ar putea lega de faptul ca Goebbels, cunoscut ca un afemeiat, ar fi avut o aventura cu Leni Riefenstahl, fapt care ar fi fost o lovitura de imagine pentru familia perfecta pe care o promova partidul.

1no4

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.