Acasă Stirile zilei Stiinta PROGRAMUL de stergere a identitatii nationale a poporului roman a luat START!...

PROGRAMUL de stergere a identitatii nationale a poporului roman a luat START! Poate opri cineva aceasta crima?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Legea din 1884, pentru constituirea „Domeniilor Coroanei”, prevedea ca regele benficiaza de veniturile obtinute (uzufructul) de pe mosiile respective, si nu era proprietar al acestora, care apartineau statului roman.

Dupa cum justitia si guvernantii nu au tinut seama de faptul ca legea din 1884, pentru constituirea „Domeniilor Coroanei”, prevedea ca regele benficiaza de veniturile obtinute (uzufructul) de pe mosiile respective, si nu era proprietar al acestora, care apartineau statului roman.

I.L.P.: Un partid de pe scena politica a propus un referendum prin care romanii sa decida daca vor sau nu reinstaurarea monarhiei. Care este pozitia dv.?

Monarhia, o institutie istoriceste depasita

I.S.: Avand in vedere contextul in care regele a fost nevoit sa abdice, ar fi util un referendum prin care romanii sa se pronunte daca doresc ca Romania sa fie monarhie sau republica. Totodata, trebuie sa se tina seama de faptul ca toate constitutiile din vremea monarhiei ereditare (1866, 1923, 1938) prevad: „Puterile constitutionale ale regelui sunt ereditare in linie coboratoare directa si legitima a Majestatii Sale regele Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, din barbat in barbat prin ordinul primogenitura si cu excluderea perpetua a femeilor si coboratorilor lor. Coboratorii Majestatii Sale vor fi crescuti in religiunea ortodoxa a Rasaritului”[1]. Ca urmare – daca s-ar reveni la regimul monarhic si se va aplica acest articol – nici unul dintre actualii membri ai familiei regale nu poate ocupa tronul. In 1997, regele Mihai a numit-o pe principesa Margareta in calitatea de succesoare la conducerea Casei Regale, fapt ce tine de organizarea interna a acestei Case si nu de regimul politic din tara noastra. Un rege al Romaniei trebuie sa fie barbat, prim nascut, din familia de Hohenzollern, ceea ce pare a fi o imposibilitate practica. Sau, odata cu referendumul, sa se renunte la aceasta prevedere constitutionala, inclusiv in privinta religiei, daca este avut in vedere principele Nicolae, nepotul regelui Mihai, care si-a oferit „serviciile” declarand: „Daca tara, romanii ma vor chema, sunt pregatit sa raspund chemarii lor”. Dar acestea sunt mai curand speculatii, monarhia fiind o institutie istoriceste depasita.

I.L.P.: La capitolul figuri istorice controversate se afla, din nefericire, maresalul Ion Antonescu – pentru unii, criminal de razboi, pentru altii, erou national. Ce se poate spune, in actualul context international, despre aceasta tragica figura a istoriei noastre moderne?

Ion Antonescu s-a remarcat prin exigenta, corectitudine si patriotism. si-a asumat conducerea tarii in conditiile dramatice de dupa sfaramarea granitelor Romaniei, cand toti politicienii, in frunte cu Iuliu Maniu, s-au dat deoparte, promitandu-i sprijinul.

CONTINUARE