Acasă Stirile zilei Stiinta Un MISTER pentru inginerii de astazi! CALUGARII TIBETANI folosesc o METODA UNICA...

Un MISTER pentru inginerii de astazi! CALUGARII TIBETANI folosesc o METODA UNICA pentru a construi TEMPLELE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Metoda prin care calugarii tibetani construiesc temple pe cele mai inalte stanci constituie un mister pentru inginerii constructori occidentali.

Cum au putut fi transportate si ridicate blocurile mari de piatra in aceste locuri greu accesibile? Exista totusi o metoda cunoscuta doar de unii calugari tibetani care folosesc pentru transportul pietrelor forta…  sunetului.

Prezentam in continuare construirea unei asemenea manastiri, descrisa de Henri Kjellson, inginer suedez specializat in aeronautica, care a luat legatura cu un calugar tibetan, pastrator al acestui secret.

Locul propus era o stanca inalta de peste 100 m. La 250 m de baza ei, pe un mic platou, fusesera aduse, cu ajutorul animalelor, blocurile mari de piatra de forma cubica. In centrul platoului se afla „suprafata de lansare”: o micuta platforma de piatra, in forma de farfurie, cu diametrul de 1 m si adanca de aproximativ 15 cm. La 63 m in spatele acestui loc sunt plasati pe circumferinta unui cerc cu centrul in platforma de piatra, 19 „muzicieni”, alcatuind un sector circular, fiind separati intre ei prin intervale corespunzatoare unui unghi de 5 grade. Ei constituie astfel „un perete muzical” cu o lungime de un sfert de cerc. La 12 m in spatele acestora si paralel cu ei, se afla un grup de 190 de calugari, astfel incat in spatele fiecarui „muzician” din primul rand se afla 10 calugari, in linie, ca razele unui cerc. Pozitia „platformei de lansare” si a celor doua grupe de muzicieni au fost determinate foarte exact cu ajutorul unei corzi de piele cu noduri echidistante.
Instrumentele celor din prima grupa sunt tobe si trompete de dimensiuni mari. Seful „orchestrei”, calugarul arhitect al viitoarei manastiri da semnalul de incepere, iar ritmul este imprimat de o toba imensa, de 150 kg, asezata pe suporti de lemn. Trompetele suna de doua ori pe minut, fiind indreptate catre locul unde trebuie pus blocul de piatra.

Urmeaza apoi patru minute de zgomote teribile – tobe si trompete impreuna, intr-un ritm cunoscut numai de calugari. Brusc, ca prin minune, blocul care trebuie transportat paraseste „platforma de lansare” si… zboara pana in locul unde trebuie asezat. Urmeaza o scurta pauza pentru odihna, dupa care un alt bloc este asezat pe platforma si isi ia zborul. Randamentul acestei metode este de 5-6 blocuri pe ora.

Oamenii de stiinta nu pot explica acest fenomen, desi se cunosc astazi utilizari ale sunetului in alte scopuri decat cel muzical. Inventatorul francez Vladimir Gavreau a facut experiente care dovedeau forta mecanica a utrasunetelor, cu ajutorul unui pistolet acustic capabil sa emita o radiatie acustica coerenta (corespondentul laserului in domeniul auditiv), iar in stiinta se cunoaste faptul ca o raza perfect concentrata si subtila (care nu este perceputa de urechea umana), de energie sonora, poate distruge un perete de caramida gros de 30 cm, situat la 500 m departare. Dar cu toate acestea nu s-a gasit o explicatie stiintifica a acestui misterios procedeu tibetan.

Sursa: yogaesoteric.net

Citeste caplimpede