Primaria Olgutei Vasilescu se pare ca intra la apa dupa mai multe perchezitii efectuate la Craiova in dosarul Water Park, in care se arata ca materiale de 2,3 milioane de lei pentru complexul de agrement Water Park din Craiova, finantat din fonduri europene, ar fi fost trecute in facturile constructorului, dar nu au fost folosite niciodata.
Surse din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au declarat ca in dosarul in care joi au fost facute perchezitii la Primaria Craiova si la mai multe firme, acuzatiile aduse celor vizati sunt de spalare de bani, luare si dare de mita, in legatura cu proiectul Water Park Craiova, executat de asocierea de firme Delta ACM, Polystart si UTI.
Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obtinute de MEDIAFAX, Luis Guilherme Gomes de Almeida, director executiv al firmei Polystart Impex SRL, cu ajutorul unor persoane cu functii de decizie, ar fi intregistrat situatii de plata nereale pentru a primi rambursari de fonduri de la Uniunea Europeana, in cadrul executiei proiectului „Craiova Water Park – Complex de agrement acvatic in Parcul Tineretului din municipiul Craiova”.
In documentele citate se arata ca, in momentul in care s-au cerut banii pentru lucrarile realizate in perioada iulie – decembrie 2013, in cadrul Obiectivului numarul 3 al proiectului – „Bazine Acoperite”, la comanda lui Luis Guilherme Gomes de Almeida ar fi fost inscrise in situatiile de plata cantitati de materiale care nu au fost utilizate sau lucrari care nu au fost executate de fapt niciodata, valoarea facturata a acestora ridicandu-se la aproximativ 2.350.000 de lei.
Anchetatorii sustin ca, in schimbul acceptului de avizare la plata a cheltuielilor fictive, dirigintele de santier, Cezar-Razvan Romanescu, i-ar fi impus lui Luis Guilherme Gomes de Almeida, inca de la momentul demararii lucrarilor de executie, acordarea unui „comision” de 1% din valoarea fiecarei situatii lunare de plata. Potrivit procurorilor, acest lucru a fost posibil intrucat firma desemnata sa realizeze dirigentia de santier, SC Project THC SRL, este administrata de Romanescu.
In septembrie 2013, Luis Guilherme Gomes de Almeida i-ar fi dat 20.000 de lei lui Romanescu, pentru ca acesta sa avizeze cheltuielile fictive cuprinse in situatia de plata aferenta lunii iulie. Tot atunci, suma de 1.500 de lei ar fi ajuns la tatal lui Romanescu, Marius Florin Romanescu, angajat la firma fiului sau, care se ocupa de verificarea in teren a conformitatii lucrarilor efectuate si solicitate la decontare. Procurorii sustin ca la fel s-ar fi intamplat si in octombrie 2013.
Procurorii DNA Craiova au facut, joi, perchezitii in birouri ale unor functionari din Primaria Craiova, la punctul de lucru al SC Polystart Impex SRL, la sediul SC Project THC SRL si la punctul de lucru al SC Microclima SRL.
De asemenea, anchetatorii au facut perchezitii la cele trei spatii de lucru folosite de angajatii SC Polystart Impex SRL, UTI Grup SA si SC Delta Antrepriza Constructii si Montaj 93 SRL, toate amplasate in santierul Water Park din Parcul Tineretului din Craiova, precum si la locuinta lui Luis Guilherme Gomes de Almeida.
Potrivit DNA, in acest caz sunt „suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si infractiuni indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, ce ar fi fost comise in perioada 2013 – 2014”.
Surse judiciare au declarat ca in ancheta nu este implicat si primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu (PSD), ci functionari publici din cadrul institutiei.
Complexul de agrement acvatic este construit in Parcul Tineretului, aproape de cartierul Fata Luncii si se va intinde pe o suprafata de 50.000 de metri patrati, autoritatile locale afirmand ca va fi cel mai modern water park, iar lucarile ar urma sa fie finalizate in vara anului viiror.
Complexul de agrement ar urma sa includa o zona acoperita si o alta neacoperita, cu jocuri de apa, tobogane, piscina pentru copii, terenuri de sport, bazin pentru adulti, sauna.
Proiectul este realizat cu finantare europeana, iar lucrarile, care sunt in desfasurare, sunt executate de o asociere de trei firme – Delta ACM, Polystart si UTI, care au castigat licitatia lansata de Primaria Craiova. Perioada de implementare a proiectului este de 37 de luni, incepand cu 10 septembrie 2011.
Potrivit site-ului Primariei Craiova, valoarea totala a proiectului este de 86.066.199,35 lei, din care 41.192.584,21 lei cofinantare de la bugetul local, 30.320.010,23 lei este contributia Uniunii Europene si 14.553.604,91 lei reprezinta valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national.
Sursa: mediafax.ro