Acasă Stirile zilei Stiinta Prima operatie complicata pe creier a avut loc in urma cu 4.500...

Prima operatie complicata pe creier a avut loc in urma cu 4.500 de ani in Muntii Apuseni! Pacienta a supravietuit interventiei!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Dovezile arheologice arata ca, in urma cu mai bine de 4.500 de ani, in zona Muntilor Apusenilor din judetul Alba, o femeie a suportat, cu succes, o operatie pe creier.

Dovezile arheologice arata ca, in urma cu mai bine de 4.500 de ani, in zona Muntilor Apusenilor din judetul Alba, o femeie a suportat, cu succes, o operatie pe creier.

Resturile scheletului unei femei cu varsta cuprinsa intre 35-40 de ani, care a fost descoperit in 1972 in apropierea localitatii Livezile din judetul Alba si care dateaza inca de la inceputul Epocii Bronzului, au scos la iveala detalii extrem de valoroase.

Craniul, care dateaza din perioada 2700 – 2500 i. Hr prezinta urmele unei interventii chirurgicale numita trepanatie. Operatia a fost facuta cu o lama de silex sau obsidian si are o dimensiune de 12,2 x 7,3 cm. Osul prezinta pe marginile operatiei urme de refacere post operatorii, ceea ce denota faptul ca femeia a mai supravietuit interventiei cel putin un an.

Operatia s-a facut cel mai probabil sub anestezie, cu plante halucinogene.

„in anii ’80, cand s-a facut practic restaurarea acestei calote craniene, s-a constatat ca ea prezinta un orificiu creat artificial, printr-o interventie umana. Nu obtii o astfel de retezare perfecta printr-o lovitura cu o sabie de bronz”, a declarat cercetatorul Horia Ciugudean, explicand ca operatia este cunoscuta sub numele de trepanatie, adica deschiderea cutiei craniene.

„Cel care a facut aceasta interventie nu numai ca a facut-o de-o maniera tehnica ireprosabila, dar operatia a reusit si pacientul a supravietuit”, a mai explicat Horia Ciugudean.

Dupa o expertiza efectuata de un grup de antropologi scotieni, a fost confirmat faptul ca este vorba de o interventie chirurgicala si ca este cea mai mare si complicata operatie de acest gen descoperita in Europa, la nivelul epocii bronzului, noteaza observator.tv.