Acasă Stirile zilei Povestea romanului cu un IQ aproapiat de Einstein! A fost acceptat la...

Povestea romanului cu un IQ aproapiat de Einstein! A fost acceptat la 8 ani in MENSA. „Eram singurul copil de acolo. Restul aveau 60 de ani”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Antrenorul de genii Florin Colceag spune ca „studiile arata ca jumatate din copiii cu abilitati inalte nu performeaza si devin underground. Se plictisesc, se feresc, fac, dar nu se lauda”.

Exista insa si copiii cu intelect inalt care isi ating potentialul maxim, pentru ca parintii lor au stiut cum sa se raporteze la ei. Sotii Angelescu au doi baieti, pe Marc si Ian. Cel mare cu un IQ de 156, apropiat de a lui Einstein, cel mic cu mari sanse sa fie la fel.

Cerasela Angelescu, mama lui Marc: „Nu, nu am avut curajul sa-l testez pe cel mic. Ei sunt foarte diferiti, extraordinar de diferiti.”

Niciunul nu manifesta, insa, semnele pe care le vezi la copiii cu potential inalt. Sunt echilibrati si sociabili, perfect integrati in sistemul de invatamant. Pe Marc, parintii l-au dus la testare, pentru ca au vazut ca e diferit inca de cand era mic. Astfel, mama l-a dus la profesorul Colceag.

Cerasela Angelescu: „Era foarte diferit; nu s-a integrat usor si se concentra greu pe activitati statice. Simtea nevoia sa faca multe activitati in acelasi timp. A inceput sa faca limba straina, engleza la British, franceza la scoala, greaca cu mine si italiana cu sotul si mi-a zis: ‘mai vreau sa invat o limba straina’. Avea sase ani. Am zis ca e prea mult. A vrut chineza si ne-am dus in Franta. Era in clasa pregatitoare si, din banii de pusculita, a vurt culegeri de matematica. Mi s-a parut nostim.”

La opt ani, l-a dus la Londra, unde a fost testat si acceptat in MENSA, organizatia care reuneste cei mai inteligenti oameni din lume.

Marc Angelescu: „Eram singurul copil de acolo. Mai era cineva de varsta mea si restul aveau toti 60 de ani.”

Mama: „La inceput, m-am speriat. Citeam ca sunt ciudati, nefericiti, ca nu se adapteaza. Ca si parinte, m-a speriat ingrozitor si acum, dupa doi ani, spun ca e un copil senzational.”

E adevarat, Marc e senzational; asta pentru ca si parintii au inteles ca mintea lui e un dar care trebuie potentat. Au citit tot ce se putea pe aceasta tema si a decis sa previna, decat sa trateze. Primul pas a fost sa-l expuna pe Marc tuturor experientelor care ii faceau placere: l-au scos de mic in natura si l-au invatat sa descopere lumea. La opt ani, calatorea deja singur in tabere in strainatate si l-au inscris la sporturi spre care era inclinat si peste tot a facut performanta.

Antrenorul de tenis ii preda orele gratis, tocmai pentru ca e sigur ca va fi un mare campion. Iar profesorul de polo e sigur ca acesta e sportul in care exceleaza. A invatat sa cante la chitara in cateva saptamani si, la primul concurs, a fost premiat.

In cazuri foarte rare copiii supradotati au vocatii apartinand de ambele emisfere cerebrale, iar Marc e unul dintre ei: briliant la matematica, talentat la scris.

Preocupat de lectura, alege sa traiasca uneori experiente despre care afla din carti. Desi ziua lui e iunie, parintii ii cer sa-si aleaga cadoul in ianuarie, ca sa gaseasca bilete ieftine pentru calatoriile pe care Marc si le doreste: la patru ani, a cerut sa inoate cu delfinii, de exemplu, iar anul acesta a vrut sa vada China.

I-au aratat lumea si l-au invatat sa se raporteze corect la ea. Desi n-avea probleme emotionale, pentru ca testele aratasera deja ca are inteligenta emotionala crescuta, parintii au cerut si sfaturile unui profesor, pentru ca fiul lor sa fie pregatit pentru viata. Florin Alexandru a scris, alaturi de Florin Colceag, cartea „Copilul tau este un geniu” si spune ca, in strainatate, Marc ar fi caz de studiu, tocmai pentru ca este dezvoltat atat de armonios.

Florin Alexandru le-a cerut parintilor sa-i permita sa se intalneasca cu Marc o data pe saptamana, ca baza de documentare pentru viitoarea lui carte despre mediul in care ne crestem copiii pentru a-si atinge potentialul. La ultima vizita, Marc i-a povestit un incident la care a asistat la scoala.

Teama de a nu fi indeajuns de buni e cea care, de multe ori, ne dicteaza viata, dar Marc a invatat inca de mic ca pentru el nu exista decat o singura competitie.

Florin Alexandru, autorul cartii „Copilul tau este un geniu”: „M-a impresionat cum s-a raportat la propriile emotii si cum a inteles ca singura competitie e cu el insusi.”

Sursa: protv