Acasă Stirile zilei Social Persoanele cu handicap vor avea dreptul să închirieze o locuinţă socială

Persoanele cu handicap vor avea dreptul să închirieze o locuinţă socială

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Comisia de administraţie publică din Senat a adoptat, marţi, un raport de admitere unei propuneri care acordă dreptul persoanelor cu handicap de a închiria o locuinţă, chiar dacă şi-au înstrăinat casa înainte de instalarea handicapului.

Propunerea legislativă pentru completarea articolului 20 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap îl are ca iniţiator pe senatorul UDMR Cseke Attila şi a primit, anterior, aviz favorabil din partea comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.

Proiectul de lege îşi propune să reglementeze situaţiile de excepţie din legea 448/2006.

Astfel, potrivit motivării iniţiatorului, există cazuri în care o persoană, înainte de a fi intervenit starea de handicap, să fi deţinut o proprietate personală, pe care ulterior să o fi înstrăinat, iar legea acordă posibilitatea acestor persoane de a închiria locuinţe sociale.

Prin legea 448/2006, autorităţile publice au obligaţia de a lua măsuri pentru introducerea unui criteriu de prioritate în cazul persoanelor cu handicap, pentru închirierea, la nivelurile inferioare, a locuinţelor care aparţin domeniului public ori unităţilor administrativ-teritoriale.

Aceeaşi lege prevede că persoanele cu handicap au dreptul la acordarea unei camere de locuit, suplimentar, faţă de normele minimale de locuit prevăzute de lege, pe baza contractelor de închiriere pentru locuinţele care aparţin domeniului public sau privat al statului.

În plus, persoanele cu handicap sunt scutite de la plata chiriei pentru suprafeţele locative cu destinaţie de locuinţe deţinute de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale şi care sunt în folosinţa acestor persoane.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice şi va intra în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.