Un fragment de 500 de grame dintr-un bolovan cazut din Spatiu, la fel de vechi ca sistemul solar (4,5 miliarde de ani), s-a prabusit cu o viteza de 300 de km pe ora pe un balcon din orasul italian Matera. Meteoritul ”San Valentino”, numit astfel deoarece a fost vazut deasupra cerului italian in seara zilei de 14 februarie, este un eveniment rar si o oportunitate pretioasa de a studia secretele universului, dat fiind ca neatingand niciodata pamantul, este practic necontaminat.
Acum va fi analizat pentru a se determina compozitia chimica, mineralogia si caracteristicile petrografice. Un eveniment care are o dubla semnificatie istorica: nu numai datorita faptului ca este pentru prima data cand un meteorit cade in casa cuiva, ci si pentru ca dinamica caderii a fost atent monitorizata gratie proiectului Prisma, promovat de Institutul National de Astrofizica (INAF) din Italia si sustinut de Fundatia CRT, constand dintr-o retea de camere video all-sky, instalate in diverse locatii din Italia, dedicate observarii meteorilor foarte stralucitori – asa numitii ”bolizi” – cu scopul de a determina orbitele heliocentrice ale meteoroizilor care ii provoaca si delimitarea zonelor de colectare a eventualilor meteoriti asociati evenimentului.
O poveste care a inceput in seara zilei de 14 februarie, in jurul orei 19, ora locala, conform celor reconstituite de INAF. In acel moment, o minge de foc stralucitoare de magnitudine absoluta -10 si-a facut aparitia pe cerul regiunilor Puglia si Basilicata. Aceasta minge de foc, numita informal ”Bolidul de San Valentino”, a fost filmata de trei camere de luat vederi ale retelei Prisma: Castellana Grotte, Tricase si Vasto. Camera de la Castellana Grotte a avut cea mai buna vedere asupra bolidului pe care l-a imortalizat in timp ce traversa cerul ca o sfera de lumina din ce in ce mai stralucitoare.
Reteaua Prisma a primit si prin IMO, 27 de rapoarte vizuale, realizate de martori ocazionali. Mingea de foc a fost vazuta si in Croatia si Slovenia. Prin triangularea datelor de pozitie obtinute de la cele trei camere, echipa Prisma a trasat traiectoria urmata de bolid in atmosfera: acesta a inceput sa straluceasca la o altitudine de aproximativ 90 km si a urmat o traiectorie descendenta inclinata cu aproximativ 60 de grade fata de sol, deplasandu-se cu o viteza initiala de 16-17 km/s de la Bari spre Matera. O viteza tipica pentru un obiect de origine asteroidala, asa cum este confirmata de orbita heliocentrica.
Meteoritul, cu o masa aproximativa de peste 70 de grame, a cazut pe verticala la pamant cu o viteza de aproximativ 300 km/h, a ciobit o tigla a balconului care inconjoara perimetrul casei si in momentul impactului s-a fost fragmentat in zeci de bucati. Fragmentele meteoritului i-au fost predate sambata, 18 februarie, lui Carmelo Falco, reprezentant al Biroului de Proiecte al retelei Prisma. Descoperirea este extrem de pretioasa deoarece meteoritii au trecut aproape nealterati prin cei aproximativ 4,5 miliarde de ani de la formarea Sistemului nostru Solar si gasirea unuia care tocmai a cazut, precum cel de la Matera, subliniaza INAF, ii ajuta pe oamenii de stiinta sa reconstituie etapele care au condus la formarea planetelor, inclusiv a Pamantului.
Pentru reteaua Prisma, aceasta este a doua recuperare a unui meteorit cu traiectorie triangulata in timpul fazei de minge de foc: la 4 ianuarie 2020 a fost gasit meteoritul Cavezzo, o ramasita a celui care a generat mingea de foc observata de 8 camere Prisma la 1 ianuarie. 2020 , in mijlocul Vaii Po.