Acasă Stirile zilei Stiinta Miracolul lumii crestine! Focul sacru de la Mormantul Sfant!

Miracolul lumii crestine! Focul sacru de la Mormantul Sfant!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Este considerat cel mai vechi miracol al lumii crestine. Primele descrieri ale acestui fenomen dateaza din secolul al IV- lea si se produce in Sambata sfanta, inainte de Pastele ortodox.

In Sambata sfanta, mormantul este inchis si totodata verificat de autoritatile israeliene, sa nu existe in interiorul sau, surse de a se aprinde focul. La pranz patriarhul ortodox grec sau armean intra in interiorul mormantului. Afara multimea striga, Doamne ai mila! Patriarhul iese cu focul sacru, pe care il imparte multimii. In biserica se aud tunete si se vad explozii de lumina.

Conform documentelor, in anul 137, imparatul Adrian a ordonat sa fie daramata biserica si pe acel loc, sa fie construit un templu inchinat lui Venus. Cand Constantin cel Mare a urcat pe tron, mama sa, in varsta de 80 de ani, merge la Ierusalim si descopera Mormantul Sfant. Constantin ordona sa fie ridicata o biserica pe acel loc. Aceasta minune a focului sacru se produce numai de Pastele ortodox. O lumina de o culoare deosebita se ridica din mormant, care aprinde candelele si lumanarile din biserica. Martorii descriu lumina ca fiind de culoare albastra si care tasneste din piatra de deasupra Mormantului Sfant.
Lumina este feerica si nu este periculoasa pentru om, in sensul ca nu arde. Aprinde numai lumanarile si candelele din biserica.

Sunt si sceptici care contesta veridicitatea minunii. Istoricul Edward Gibbon in opera sa de capatai, Istoria declinului si prabusirii Imperiului Roman, sustine ca aparitia luminii este o facatura a sectelor preotesti grecesti, armene si copte pentru a atrage vizitatori si a spori visteria Ierusalimului. O alta sursa istorica este arhimandritul rus Profirie care in secolul al XVII-lea se afla la Ierusalim si descrie ca focul este aprins de la o candela care nu se stinge niciodata si se afla in interiorul mormantului.

In anul 1990, Victoria Clark, corespondent pentru Romania, al ziarului britanic The Observer, scrie in una din cartile sale ca in secolul al XIX-lea, clerul ortodox din Ierusalim a dorit sa prezinte publicului larg miracolul ca fiind mai degraba simbolic, insa pierderile financiare si spirituale au fost considerate prea mari, asa ca ideea a fost abandonata.

In 2001, un faclier armean a declarat ca nu este nici un miracol. Preotii greci aduc o lampa, cea folosita in acest scop de 1500 de ani si aprind focul. Pentru pelerini este un foc din rai. Pentru noi, nu. Un specialist grec care a studiat multi ani fenomenul sustine ca nu poate exista o lampa, pentru ca patriarhul la intrare in mormant este controlat de catre autoritati.

El sustine ca lumanarile daca sunt impregnate cu fosfor alb, in contact cu aerul umed din mormant, aceste se aprind instantaneu. Fosforul era folosit inca din antichitate, fiind utilizat de magicieni, inca din anul 23 e.n. Spatiul pe care il ocupa biserica este impartit cu exactitate in sase zone.

Fiecare zona apartine unui cult religios, de peste 155 de ani. Zonele sunt impartite intre ortodocsii greci, romano-catolici, etiopieni, copti, asirieni. Cu toate acestea, biserica este intr-o stare avansata de deteriorare, pentru ca cele sase culte religioase nu se pun de acord cu restaurarea monumentului si cu constructia unei alte intrari in biserica.

In 1834, a avut loc un grav incident, in care si-au pierdut vietile cateva sute de pelerini, pentru ca biserica nu are decat o singura intrare. In momentul aparitiei luminii, pelerinii s-au speriat si s-au calcat in picioare.

Sursa: efemeride.ro

Citeste caplimpede