Ce a mancat Iisus la ultima masa? Meniul de la Cina cea de Taina a fost dezvaluit!

Raw Life and Style

„La Ultima Cena” („Cina cea de Taina”) este titlul unei carti publicate recent in Spania care incearca se reconstituie, in mod artistic, bazat pe o aprofundata cercetare istorica, meniul servit la ultima masa a lui Iisus cu cei 12 apostoli, din ajunul crucificarii sale, relateaza EFE miercuri, intr-o scurta cronica a volumului semnat de cunoscutul scriitor si specialist in arta culinara Miguel Angel Amodovar.

Este „aproape imposibil” de stiut cu siguranta meniul din acel moment, dar „se cunosc obiceiurile alimentare” ale celor apropiati lui Iisus, bazat pe „paine, legume precum lintea, ceapa si andivele, fructe ca smochinele si strugurii, ulei de masline, peste de rau, miere si vin. Carnea lipsea aproape in totalitate, fiind prezenta doar in alimentatia celor bogati, a detaliat, pentru EFE, autorul. El sustine insa ca, la acea ultima cina, Iisus ar fi incalcat normele foarte stricte ale evreilor si ar fi insistat ca apostolii sai sa manance „din toate”. Insotit si de mama sa si de Maria Magdalena, el ar fi mancat stand intins pe jos si luand alimentele cu mana de pe o masa de inaltime foarte mica.

Click pe aceeasi tema:  Teoria care scandalizeaza CRESTINATATEA! Iisus a fost casatorit si a avut doi copii!

Primul fel ar fi fost o salata din ierburi amare, pe baza de telina, simbolizand viata plina de lacrimi si tristete a evreilor in perioada sclaviei lor in Egipt, mentioneaza revista „Hola”.

Felul al doilea a constat in peste — prajit, la gratar sau la cuptor — insotit de un sos dulce-acrisor. Este posibil sa fi fost unul dintre felurile de peste pe care chiar mesenii le pescuiau in raul Iordan, dar nu este exclusa nici varianta unor pesti din Marea Galieii, cum ar fi sardinele. Sosul era preparat din ulei de masline, miere, otet si vin, cu nuci si curmale taiate marunt.

Principalul fel de mancare a fost din miel sau ied, asa cum se spune in capitolul 12 din Cartea Exodului si de la care a pornit si traditia consumarii acestui tip de carne cu ocazia Pastelui. Gatita sub forma de friptura, carnea era pregatita cu ulei de masline, apa, vin alb, ceapa, usturoi, mar, oua tari, cuisoare, patrunjel, coriandru, curcuma, sare si piper. Ca garnitura se putea adauga linte.

Cina s-a incheiat cu „Jaroset”, un fel de mancare evocand lutul folosit de evrei la construirea caselor lor. Acest desert este facut pe baza de compot de curmale, cu mere si caise uscate, nuci, amestecate cu ghimbir, scortisoara, miere si vin dulce.

Click pe aceeasi tema:  Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca este MINUNEA LUI DUMNEZEU! Ce este asa de special la aceasta BISERICA!

Un alt fel de mancare ar fi fost si cu carne de potarniche, sustin unii, amintind ca acesta era un aliment destul de raspandit in vremea lui Irod. Altii sunt de parere ca numai oamenii avuti isi puteau permite sa puna pe mesele lor un asemenea aliment, asa incat el nu ar fi facut parte din meniul lui Iisus si al apostolilor sai.

Pentru cei tentati sa refaca, in propria lor bucatarie, meniul Cinei de Taina, volumul editat in Spania ofera si retete revazute de maestri bucatari de renume, dintre care unii titrati cu stele Michelin.

Sursa: agerpres.ro

Citeste caplimpede









spre