Acasă Stirile zilei Stiinta Casa in care a trait Iisus a fost descoperita de calugaritele unei...

Casa in care a trait Iisus a fost descoperita de calugaritele unei manastiri vechi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un arheolog britanic sustine ca a descoperit casa in care Iisus a trait, pe baza unui text stravechi, scris in anul 670 e.n.

O structura modesta din piatra si mortar, amplasata la mijlocul pantei unui deal, ar putea fi casa in care Iisus si-a petrecut primii ani din viata. Potrivit unui arheolog britanic, acea casa dateaza din secolul I e.n. si a fost descoperita pe baza unui textstravechi care vorbeste despre o cladire din Nazaret in care fecioara Maria siIosif l-au crescut pe Iisus, conform dailymail.co.uk.

Profesorul Ken Dark spune ca acel text – „De Locis Sanctis” -, scris in anul 670 e.n. de calugarul irlandez Adomnan, precizeaza faptul ca Iisus a crescut intr-o casa aflata intre doua morminte si langa o biserica. Textul respectiv, care are la baza relatarile facute in timpul unui pelerinaj la Nazaret de episcopul franciscan Arculf, vorbeste despre o biserica „in care, odata, se afla caminul in care Iisus a fost crescut in primii lui ani de viata”. In epoca bizantina si, din nou, in secolul al XII-lea, pe vremea cruciadelor, ruinele casei au fost incorporate in structura uneibiserici – sugerand ca acea locuinta are o mare importanta si ca trebuia sa fie protejata, afirma acelasi arheolog britanic, profesor la Universitatea Reading.

Casa era amplasata la mijlocul pantei unui deal calcaros, avea mai multe camere si o scara din lemn. Una dintre usile originale de la intrare a supravietuit pana in zilele noastre, ca si o portiune din pavajul din calcar al camerei principale. In articolul sau, publicat in Biblical Archaeological Review, profesorul Ken Dark spune ca, desi nu detine nicio dovada concreta, „nu exista niciun motiv intemeiat” care sa il determine sa creada ca acea structura nu a fost casa lui Iisus.

Cercetatorul britanic a studiat ruinele, care se afla in partea nordica a Israelului, din anul 2006. Casa a fost descoperita din intamplare de un grup de calugarite dintr-o veche manastire, in anii 1880. Importanta descoperirii a fost imediat recunoscuta, iar autoritatile au ordonat efectuarea unor sapaturi. Preotul iezuit Henri Senes a efectuat o noua serie de sapaturi in 1936.

Din 2006, arheologii coordonati de profesorul Ken Dark au descoperit in acel perimetru fragmente de vase de gatit, un fus si artefacte din calcar. Obiectele din calcar sugereaza faptul ca in acea casa a locuit o familie evreiasca, intrucat evreii considerau ca piatra de var nu poate fi impura. Profesorul britanic, specialist in arheologia crestina din secolul I e.n., spune ca acea constructie, despre care el crede ca ar fi casa in care a crescut Iisus, corespunde insemnarilor facute de calugarul Adomnan. Casa se afla mai jos de manastirea Surorile din Nazaret, care se afla peste drum de Biserica Buna Vestire.

Sursa: bzi.ro

Citeste caplimpede