Acasă Sanatate METODA REVOLUTIONARA de regenerare a dintilor! Vor falimenta STOMATOLOGII?

METODA REVOLUTIONARA de regenerare a dintilor! Vor falimenta STOMATOLOGII?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii de stiinta de la Universitatea Harvard au descoperit o metoda revolutionara de regenerare a unor parti din dinti, cu ajutorul laserului.

Scapam de plombe si coroane

Intr-un nou studiu, publicat in Science Translational Medicine, cercetatorul Praveen Arany si colegii lui au detaliat cum au concentrat lumina laser pentru a stimuala cresterea dentinei pierdute. Medicii sustin ca daca terapia se va dovedi eficienta la oameni, va elimina nevoia de coroane, plombe si alte operatii complexe pe viitor.

Noua metoda de tratament se bazeaza pe o proteina numita TGF-beta, care este un factor de crestere. Sub influenta luminii laser, aceasta proteina s-a modificat si a stimulat cresterea celulelor stem din dentina.

Spre deosebire de alte experimente care se bazau pe stimularea celulelor stem, acesta nu presupune introducerea unor celule straine sau a unor proteine de crestere din afara corpului pacientului.

Dintii „cresc” in 12 saptamani

Dupa cum explica David Mooney, de la Universitatea Harvard, nu caldura laserului stimuleaza regenerarea dentinei, ci energia fotonilor, adica lumina.

Cand lumina este concentrata pe dentina, fotonii ajung in tesut si activeaza automat moleculele numite ROS (reactive oxygen species). La randul lor, acestea stimuleaza proteina TGF-beta, care duce la regenerarea dentinei.

Pentru a fi eficient, laserul trebuie programat la o anumita intensitate luminoasa si nu trebuie sa genereze caldura. Prea putina lumina nu va avea efect, iar prea multa ar distruge dintele.

In cadrul experimentului pe cobai, cresterea dentinei a fost observata dupa 12 saptamani de la tratamentul cu laser.

Array crede ca noua metoda ar putea inlocui procedurile clasice stomatologice, cum sunt plombele sau lucrarile pe canalele dentare, care sunt uneori dureroase. Zona distrusa a dintelui ar putea fi regenarata, spune el.

De asemenea, terapia cu laser ar putea fi eficienta in cazul sensibilitatii dentare si al dintilor afectati de retragerea gingiilor, care sunt mai sensibili, pentru ca au radacina expusa.

Mai mult, cercetatorii spun ca proteina TGF-beta se regaseste si in alte tesuturi, inclusiv in piele si oase, deci terapia cu laser ar putea fi utila si pentru a stimularea cresterea unor tesuturi.

O tehnica mai buna decat implantarea de celule stem

Numeroase studii s-au concentrat pe stimularea celulelor stem pentru a ajuta la regenerare tesuturilor, dar cele mai multe tehnici s-au axat pe reintroducerea unor celule stem deja recoltate. Cu acesta noua forma de terapie cu laser, singurul factor extern care este introdus este lumina, care activeza proteina TGF-beta ce exista deja in corp.

Sursa: doctorulzilei.ro