Acasă Sanatate Memorie perfecta la orice varsta

Memorie perfecta la orice varsta

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In lumea de astazi, in care ne confruntam, zi de zi, cu atatea provocari profesionale, pentru a reusi, trebuie sa fim mereu in forma maxima atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere intelectual. Fireste, o memorie buna reprezinta unul dintre elementele principale pe care ne putem baza. Stim ca memoria se educa, prin exercitiu permanent. Insa ea trebuie sustinuta si printr-un stil de viata sanatos, inclusiv printr-o alimentatie potrivita, caci activitatea creierului are nevoie de anumite substante nutritive esentiale.

Pe langa alimentatie, activitatea cerebrala este influentata de multi alti factori: stresul, surmenajul fizic si intelectual, lipsa hidratarii, poluarea din mediul inconjurator… Nu este deloc intamplator ca in zilele noastre problemele legate de lipsa de concentrare si de deficientele de memorie sunt tot mai frecvente. Desigur, cei mai afectati sunt cei varstnici, insa nici tinerii usor trecuti de varsta de 30 de ani nu sunt ocoliti.

Dupa cum remarca prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar, n-ar trebui sa uitam nicio clipa sa facem miscare cat mai multa si in mod regulat, zilnic. Aceasta ne ajuta sa avem o circulatie cerebrala si periferica buna. La fel, hidratarea este esentiala. Pe masura ce imbatranim, corpul nostru este tot mai deshidratat, atat la nivelul tesuturilor si al organelor, cat si al sistemelor muscular si osos. Prin urmare, trebuie sa ne hidratam mai mult decat in anii tineretii. Ajungand la alimentatie, de mare ajutor sunt alimentele naturale, acele alimente care constituit, dintotdeauna, alimentatia primara a omului, respectiv cerealele (semintele) si fructele. Pentru buna functionare a creierului, cele mai importante sunt in primul rand alimentele care contin fosfor. Printre acestea se numara fructele oleaginoase (nuci, alune de padure, migdale, fistic, castane) si mierea de albine.

Practic, un stil de viata sanatos ne ajuta sa avem o memorie buna si la o varsta inaintata, iar produsele apicole de calitate, cum sunt si cele de la ApiLand, ne sprijina foarte mult in acest demers. Mierea, mai ales in forma sa cruda, nu doar ca ajuta creierul, ci este si un bun energizant, continand o serie de substante benefice. Polenul crud este, de asemenea, foarte benefic sanatatii creierului. Polenul contine nu mai putin de 90 de nutrienti, fiind alimentul natural cu cel mai mare continut de nutrienti! Printre acestia, o mare cantitate de aminoacizi, care hranesc creierul. Polenul crud mentine memoria activa si functionala pana la varste inaintate. De asemenea, polenul ne ajuta sa ne concentram la maximum din punct de vedere intelectual, prin continutul sau de acid glutamic, fiind recomandat mai ales celor care studiaza intens, la scoala, sau celor care au activitati ce necesita atentie si concentrare.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut, accentueaza beneficiile laptisorului de matca. Acest produs al stupului este o substanta cu totul si cu totul speciala.

Laptisorul de matca este secretat de anumite glande din capul albinei. Considerat un superaliment, el este foarte bogat in nutrienti, continand proteine (12%), zahar (11%) si mari cantitati de vitamine (B3, B5, B6, PP si H). E una din cele mai bune surse naturale de vitamina B5, de aminoacizi si de minerale. In ultimii ani, s-a descoperit ca el contine acetilcolina, fiind singura sursa naturala a acestuia. Acetilcolina este un neurotransmitator care, la nivelul celulelor nervoase, are un rol important in realizarea proceselor cognitive, stimuland, desigur, si memoria.

In stup, atunci cand albinele vor sa creasca o noua regina, aleg o larva pe car o hranesc exclusiv cu laptisor de matca. In acest fel, larva respectiva devine matca, avand o longevitate de zeci de ori mai mare decat a albinelor lucratoare, o vitalitate si o sanatate perfecte, care ii permit sa depuna mii de oua zilnic, pe durata intregii sale vieti. In vechime, se considera ca laptisorul de matca confera longevitate, vitalitate si ca protejeaza sistemul imunitar al omului.

Se cunostea legatura dintre laptisorul de matca si fertilitate, de pilda, insa un studiu recent, realizat de specialistii de la Universitatea Medicala din Varsovia si publicat in revista „Journal of Ethnopharmacology”, pune in evidenta beneficiile acestuia asupra memoriei spatiale si a concentrarii. Cercetatorii au observat in ce fel afecteaza laptisorul de matca memoria si concentrarea la un numar de sobolani batrani, pe durata a doua luni. Testele lor au inclus labirinturile Morris, in care memoria spatiala este esentiala pentru gasirea hranei. Concluzia a fost ca grupul de sobolani care a primit laptisor de matca a avut rezultate net superioare fata de celalalt grup.

Bazandu-se pe rezultatele lor, autorii studiului au declarat ca laptisorul de matca poate deveni un tratament „non-toxic, natural” pentru boli care afecteaza memoria, precum Alzheimer. „Rezultatele noastre contribuie la validarea utilizarii traditionale a laptisorului de matca in obtinerea unei mai bune calitati a vietii la varste inaintate”, au spus ei, referindu-se la faptul ca in medicina populara europeana si asiatica acesta a fost utilizat ca leac pentru memoria celor varstnici de veacuri si de milenii.

Referitor la Alzheimer, medicatia care se recomanda in aceasta boala se adreseaza, in mare parte, stimularii secretiei de acetilcolina la nivelul celulelor nervoase, acea substanta care in laptisorul de matca se gaseste in mod natural.

Daca este adminsitrat in cure mai lungi, laptisorul de matca are un efect de durata, dar poate fi, bineinteles, folosit si pe termen scurt, atunci cand exista perioade de efort intelectual intens.

Doza recomandata de laptisor de matca crud este, la modul general, la adulti, de un gram pe zi, in doua doze. Laptisorul de matca este recomandat in forma sa cruda, asa cum ni-l pune la dispozitie compania ApiLand, caci aceasta pastreaza integral principiile vii ale produsului natural. Se pastreaza la frigider, la o temperatura de 3-6 grade Celsius, si se consuma direct de acolo.

Pentru o buna memorie este esential, asadar, un stil de viata sanatos. Pot fi de ajutor si remediile apifitoterapeutice. Mai multe puteti afla in emisiunea „Diferente si Esente”, difuzata la Realitatea TV:

 

Mai multe informatii despre beneficiile produsele apicole puteti afla accesand www.apiland.ro sau de la numarul de telefon 0371.78.00.78.