Acasă Stirile zilei Stiinta LITTLE FOOT, descoperirea de moment care ar putea schimba totul despre STRAMOSUL...

LITTLE FOOT, descoperirea de moment care ar putea schimba totul despre STRAMOSUL OMULUI!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Little Foot, un micut „om-maimuta” sud-african ar putea schimba tot ce se stie despre stramosul omului, au anuntat cercetatorii francezi si sud-africani, care cred ca acesta va primi titlul de stramos al primilor oameni.

Dupa 13 ani de cercetari intense, oamenii de stiinta au stabilit ca acest pre-umanoid paros, inalt de abia 1 metru, a trait intr-adevar in urma cu 3 milioane de ani, aproximativ in acelasi moment cu Lucy, celebra sa „verisoara” etiopiana, al carei schelet a fost descoperit in 1974.

Altfel spus, Little Foot este cu aproape 1 milion de ani mai batran decat sustinea o echipa concurenta de arheologi (2,2 milioane de ani). Si, la fel ca Lucy si ceilalti australopiteci din Africa de Est, el ar putea fi foarte bine unul dintre stramosii primilor oameni, Homo habilis.

„Intreaga miza este aici. Homo habilis a aparut in urma cu aproximativ 2,5 milioane de ani. Daca Little Foot are 2,2 milioane ani, in niciun caz el nu poate fi stramosul nostru, deoarece Homo habilis exista deja in epoca”, a explicat Laurent Bruxelles, specialist in arheologia rocilor si peisajelor.

„Pana astazi, unii spuneau: «Africa de sud, e mult prea tanara»” pentru a fi dat nastere primilor oameni. Cu o datare de 3 milioane de ani, „Little Foot si Africa de Sud, in general, au reintrat in cursa”, a precizat acelasi Laurent Bruxelles, cercetator la Institut national de recherches archéologiques préventives (INRAP), coordonatorul acestui studiu aparut vineri in publicatia Journal of Human Evolution.

Agil atat pe sol, cat si in arbori, Little Foot a avut parte de un accident mortal, dupa ce a cazut de la o inaltime de 20 de metri pe fundul unei prapastii din Sterkfontein, in apropiere de Johannesburg. Aceasta este o zona ce abunda in pesteri si fosile pre-umane – aproximativ 1.000 descoperite pana acum -, inscrisa in patrimoniul mondial UNESCO, sub denumirea „Leaganul Omenirii”.

Scheletul australopitecului a ramas in acea zona vreme de 3 milioane de ani, conservat intr-un depozit de calcar, fixat intr-o poza mortuara insolita, cu unul dintre degetele mari pliat in interiorul pumnului inchis.

Paleontologul sud-african Ron Clarke a descoperit, in 1994, patru oase mici de la un picior stang intr-un depozit plin cu oase de animale preistorice, dezgropate de cativa mineri. Cercetatorul a recunoscut imediat piciorul unui hominid, insa a avut nevoie de trei ani pentru a gasi un nou indiciu, intr-o alta pestera cu oseminte: piciorul drept al lui Little Foot, alaturi de un fragment de tibie.

Convingandu-se ca a gasit o fosila pretioasa in depozitul din pestera Sterkfontein, cercetatorul a trimis la fata locului o echipa care a completat acest puzzle, descoperind un alt fragment de tibie iesind dintr-o roca.

Au urmat 13 ani de sapaturi minutioase, facute cu „freza de dentist”, spune Laurent Bruxelles, pentru a degaja totalitatea fosilelor din sarcofagul lor stancos. Craniul, dintii (inca acoperiti de smalt), oasele mainii alcatuiesc un schelet „unic, aproape complet si perfect conservat”.

Singura problema, in conditiile in care a fost relativ usor sa se stabileasca varsta lui Lucy si ai confratilor ei din Africa de Est, gratie cenusii vulcanice din zona, a constat in faptul ca pestera din Serkfontein reprezinta o problema geologica dificil de rezolvat. Mai multe prabusiri au urmat unor inundatii, fara a mai vorbi de exploziile cu dinamita provocate de minerii care extrageau calcarul din zona la inceputul secolului al XX-lea pentru a construi orasul Johannesburg.

In 1997, Ron Clarke s-a bazat pe criterii anatomice pentru a stabili faptul ca Little Foot are o varsta de 3 milioane de ani, apoi alte datari ale variatiilor inregistrate de campul magnetic terestru, ce pot fi citite in stanci, au indicat o varsta de 3,3 milioane de ani.

In 2006, o analiza chimica a straturilor de calcar in care se afla scheletul de australopitec l-a „intinerit” radical pe acesta, indicand o varsta de doar 1,5 milioane de ani – 2,2 milioane de ani.

In acea perioada, Ron Clarke a apelat la expertiza lui Laurent Bruxelles, un expert in geo-arheologie. Vreme de sapte ani, acesta a explorat pestera si labirintul ei de galerii, cartografiind-o complet si realizand un model 3D al acesteia, pentru a reconstitui „foarte complicata ei istorie” si pentru a-i intelege evolutia.

Cercetatorii au descoperit astfel ca cele doua straturi de calcar datate in 2006 „nu puteau sa aiba varsta fosilei”.

„Calcitul a venit acolo pentru a umple un gol, o cavitate in roca”, peste care s-a depus, „mult dupa” ce Little Foot a cazut, afirma Laurent Bruxelles si colegii sai.

Datarea din 2006 era deci buna, insa ea nu reflecta varsta fosilei in sine, pe care alte datari aflate in curs incearca sa o determine in aceste zile.

Sursa: mediafax.ro