Acasă Stirile zilei Justitia Judecatorul care vindea sentinte a fost trimis in judecata

Judecatorul care vindea sentinte a fost trimis in judecata

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Stan Mustata, judecator de la Curtea de Apel Bucuresti, a fost trimis in judecata de procurorii DNA sub acuzatiile de luare de mita si trafic de influenta. Procurorii DNA au dispus si trimiterea in judecata a altor patru persoane, respectiv a lui Ion Boraciu, Florian Alexandru, Ciprian Moraru si grefierului Curea Mariana. Prin intermediul primilor doi, Mustata ar fi cerut bani de la unii inculpati si condamnati, in schimbul unor pronuntari favorabile acestora. Cel de-al treilea barbat a fost deferit justitiei pentru ca a dat bani pentru a obtine o sentinta favorabila.

Conform rechizitoriului intocmit de procurori, in 2013, judecatorul Mustata, impreuna cu Boraciu si Alexandru, a constituit un grup infractional organizat. Gruparea era sprijinita de Mariana Curea si avea scopul savarsirii unor infractiuni de coruptie judiciara, pentru a fi obtinute beneficii materiale. In acest context, in perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, membrii grupului au accesat informatii cu caracter confidential din dosarele penale aflate pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

Pe baza acestor informatii, membrii retelei urmareau sa identifice si sa contacteze persoane dispuse sa dea mita sau sa cumpere influenta judecatorului, in schimbul obtinerii unor hotarari judecatoresti favorabile.

„In perioada mentionata, judecatorul Mustata Stan, cu complicitatea grefierului Curea Mariana, a permis accesul unor persoane neautorizate, respectiv Boraciu Ion si Alexandru Florian, la informatii care nu erau destinate publicitatii (datele personale ale partilor din dosarele penale aflate pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, respectiv numele, prenumele si adresa de domiciliu)”, sustin anchetatorii.

Conform sursei citate, Stan Mustata, in calitate de judecator, a cerut, de mai multe ori, de la diferite persoane condamnate sau inculpate in dosarele pe care le avea de solutionat, diferite sume de bani.

Stan Mustata si grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel Bucuresti, au fost arestati preventiv in 30 aprilie, printr-o decizie luata de aceeasi instanta. Masura a fost mentinuta, in 8 mai, de instanta suprema.

Judecatorul de la CAB care a dispus arestarea preventiva a aratat, in motivare, ca faptele de coruptie ale lui Mustata sunt „cu mult anterioare momentului in care a fost inceputa ancheta” si ca probele adunate de anchetatori dovedesc acuzatiile aduse.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca la nivelul fostului Parchet National Anticoruptie se stia inca din 2005 ca judecatorul Stan Mustata cerea intre 5.000 si 7.000 de euro de la persoane vizate in dosarele penale pe care le judeca, iar in 2008 o colega a magistratului s-a plans de atitudinea lui.

Conform acelorasi surse, o contestatie in anulare formulata de Mihai Stoica, o cerere de reducere a pedepsei si una de eliberare din arest se numara printre dosarele in legatura cu care judecatorul Stan Mustata ar fi cerut mita de la inculpati si condamnati, in schimbul unor solutii favorabile acestora.

Dialogurile purtate intre membrii grupului din care facea parte judecatorul Stan Mustata arata obisnuinta acestora de a percepe tarife pentru solutii favorabile in dosare, au aratat procurorii DNA, in rechizitoriu.

Potrivit anchetatorilor, singura preocupare a grupului infractional din care facea parte si judecatorul Stan Mustata era „aceea ca fiecare dintre ei sa-si indeplineasca, in vederea atingerii scopului comun urmarit, sarcinile asumate in cadrul cooperarii lor delictuale”.

Ion Boraciu i-ar fi spus judecatorului Stan Mustata ca Mihai Stoica nu voia sa dea mita, pentru ca aprecia ca „pe bune iese”, ceea ce l-a enervat pe magistrat, care a replicat: „Fir-ar mama ei a dracu! Baga-si-ar…in mama ei!”, au mai aratat procurorii, in referatul cu propunerea de arestare a judecatorului.

Procurorii mai spun ca judecatorul Stan Mustata ar fi cerut „500 de milioane lei vechi sau chiar 400 de milioane, insa nu mai putin de 300 milioane”.

Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Bucuresti.