Acasă Cultura Calendar Ortodox INVATAMINTELE lui ARSENIE BOCA in MANASTIREA SFANTA TREIME BIC! Minunea povestita de...

INVATAMINTELE lui ARSENIE BOCA in MANASTIREA SFANTA TREIME BIC! Minunea povestita de MAICUTA MARINA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Maicuta Marina de la Manastirea Sfanta Treime Bic povesteste despre inceputurile dificile din acest loc, un complex monahal situat la cinci kilometri de Simleul Silvaniei.

„Manastirea Sfanta Treime Bic are o istorie lunga, desi e de putina vreme. Spun asta deoarece tot ce e aici s-a facut cu multa jertfa. Am inceput in 1994. Atunci, la dorinta crestinilor de aici, a preotilor de aici din zona, Episcopul Oradiei de atunci, Prea Sfintitul Ioan, fiind eu la Prislop, m-a invitat sa ajung aici. Aici in sat, in Bic, pe vremea aceea nu era nici drum, nici curent, nici telefon, nici nimic. Pentru ca nu am avut unde sa stau, preotii din zona mi-au propus sa locuiesc in fosta scoala a satului, ce nu avea nici usi, nici ferestre, nici acoperis si nici tavane. Era ca dupa bombardament. Insa prin ajutorul primariei, a Consiliului Judetean si Inspectoratului Scolar am primit aceasta scoala, pe care am reparat-o si pe urma am sta in ea. Asta a fost in 1994, dar inca nu aveam locul de manastire si pana in 1995 am luptat pentru a gasi un loc”, precizeaza Maica Stareta Marina.

Dupa mai multe incercari nereusite de a gasi un loc pentru manastire, maicuta a fost la un pas de a renunta la proiect si a se reintoarce la Prislop, insa o familie din sat s-a angajat sa doneze un hectar de teren. Alte doua semne considerate de ea divine au determinat-o sa isi doreasca sa continue.

„Intr-o zi am iesit in sat, cu maicuta cu care eram aici, sa vedem de unde aducem apa. Cand venim cu apa in galeti, ne ies in cale doua din cele mai sarace femei din sat, una din ele o vaduva, cu o olicioara cu doi litri de lapte. Ne-au spus ca vor sa ne dea niste lapte. Ma uit la oala, ma uit la femeia ce tinea oala in mana si zic: mama draga, daca mi-l dai cu oala cu tot, il iau. Altfel nu pot, ca n-am in ce-l pune. Si l-am luat cu oala cu tot. (…) A doua zi ne trezim de dimineata si ne uitam pe langa casa. Doar in fata era curatat. In spatele casei erau balariile cat streasina. Ma uit in pod, toate tiglele sparte, toti cornii copti, vai si amar. Zic: no sora, sa ne apucam de treaba. Cand lucram curatand la balarii vin doua fetite mici, curioase, sa vada calugaritele. Una cam sase anisori, una patru anisori. Ce sa le dau, ca n-aveam nimic? Aveam niste sarmale ramase de la hram, intr-o fructiera. Le dau la fetite cate-o sarmaluta si zic: mancati-le cu mana, ca si noi tat cu mana le mancam, ca n-avem linguri, n-avem farfurii, n-avem nimic. Fetitele au luat sarmaluta in mana si asa cu seriozitate s-au uitat la noi, triste, si au luat-o la fuga prin sat de nu le mai ajungeai nici cu doi cai. Ce credeti? Primii mesageri. Intai femeia vaduva cu laptele, apoi fetitele. Va dau cuvantul meu ca pana seara tot satul, tot saracul o adus, unii farfurii, altii polonice, altii oliceoare, fiecare ce-a putut”, rememoreaza Maica Stareta de la Bic.

Piatra de temelie a manastirii s-a pus la 29 august 1995, insa nu pe locul donat de sateni ci pe un alt teren, de 10 hectare, primit cu sprijinul autoritatilor locale si judetene, intr-o frumoasa poiana cu stejari de la marginea satului. In 1997 a fost adusa la Bic din localitatea Stana o biserica de lemn monument istoric, veche de 300 de ani, in acelasi an construindu-se altarul de vara si fundatia pentru biserica manastirii. In 2001 s-a facut sfintirea manastirii. Actualmente ansamblul monahal, inundat de flori in perioada verii, include, alaturi de bisericuta de lemn, biserica de zid, chiliile maicilor si spatiu de cazare pentru 100 de persoane, toate realizate cu sprijin financiar din partea statului dar si a unor sponsori.

„Tot judetul, tot Zalaul si Simleul, tot sufletul a fost alaturi de noi. Si autoritati si armata si preoti si crestini, toata lumea. N-a fost firma din Zalau si Simleu care n-a contribuit cu ceva. Financiar poate n-au avut dar au dat materiale de constructii sau alte ajutoare. Si in strainatate am fost dupa ajutor. M-a primit cu dragoste toata lumea si m-au ajutat. Doua ierni am scos manastirea, cu azilul de batrani cu tot si datorii in banci cu bani de la crestini din America. In 2004 a fost si Gigi Becali pe aici si a dat un miliard si jumatate de lei, in bani vechi”, afirma Maica Stareta.

Manastirea de la Bic are insa si o importanta componenta sociala, in fosta scoala in care s-a inceput activitatea functionand in prezent scoala confesionala cu clasele I-IV si gradinita, in vreme ce, intr-o casa donata manastirii de o familie de batrani, a fost infiintat un azil unde isi gasesc alinarea 25 de batrani.

„Ne merge greu pentru ca nu avem bani. Avem gradinita, scoala de drept confesional — 20 de copilasi din Bic si din satele vecine si 25 de batrani la azil. Copiii sunt din familii cu situatii grele si stau la noi, la internat. Noi ii hranim, noi ii imbracam si ii educam. Azilul l-am facut in casa a doi batrani care n-au avut copii si ne-au lasat-o noua. E greu cu platitul salariilor pentru cele 10 persoane de la manastire”, precizeaza maica Marina.

Manastirea Sfanta Treime Bic este insa mai mult decat un complex de cladiri si asta pentru ca cea care este sufletul locului l-a intalnit in mai multe randuri pe parintele Arsenie Boca, astfel incat astazi, cand cel supranumit Sfantul Ardealului nu mai este printre muritori, Maica Stareta Marina impartaseste inca celor interesati invatamintele acestuia.

Prima intalnire intre cei doi a avut loc in urma cu aproape patru decenii, intr-o perioada cand Arsenie Boca picta biserica din Draganescu, iar stareta era grav bolnava.

”Sanatate si viata mea o datorez lui Dumnezeu, prin parintele Arsenie Boca. Eu am fost intre viata si moarte cand am ajuns la dansul. In 1974 am intrat la manastirea de la Govora. In 1975 am cazut bolnava rau de tot si maica stareta de acolo m-a carat pe la medici — Cluj, Sibiu, Bucuresti, Timisoara, peste tot. Toti doctorii au spus sa ma duca acasa ca am sa mor, ca nu mai este speranta. Atunci maica s-a hotarat sa ma trimita la biserica de la Draganescu, la parintele. Si dansa, la vremea ei, a fost vindecata in mod miraculos de Arsenie Boca, fiind ucenica a lui. Eu am mers prin noiembrie 1975. Aici este minunea ca parintele, fiind vazator cu duhul, in cateva cuvinte mi-a spus toata viata mea. Era in usile bisericii de la Draganescu, pe cand am ajuns si cu asta m-a intampinat: in sfarsit ai venit! Parintele stia de cand am dorit sa ajung la dansul!”, povesteste Marina.

Aceasta afirma ca intalnirea cu Arsenie Boca si cuvintele acestuia au vindecat-o atat de cancerul de la ficat, de problemele cu stomacul, dar si de reumatismul de care suferea dupa ce in tinerete s-a ratacit intr-o iarna in padure, fiind descoperita aproape inghetata, la un pas de moarte. „Cuvantul cancer din gura parintelui l-am auzit prima data. Eu am umblat 10 ani tot prin spitale si statiuni si nimeni nu a pomenit de asa ceva si deja eram in ultima faza si doctorii numai la maica stareta i-au spus. Imi amintesc ca parintele asa mi-a zis:

„Tu cu sanatatea esti ca intr-un azil de batrani, dar iti spun ceva ce tu nu stii. Iti spun o pilda. Un om era bolnav de cancer. Doctorii l-au dat acasa, ca moare. El a venit la mine. Eu i-am spus sa se pregateasca de moarte. Peste un an se duce la control si doctorii nu-i mai gasesc nimic”. Eu am inteles ca omul acesta sunt eu. Si apoi nu a mai spus nimic. Merge, vorbeste cu lumea si ma lasa. Am plecat, dar i-am spus persoanei cu care eram ca trebuie sa ma intorc, pentru ca nu pot pleca fara sa stiu ce va fi de soarta mea. (…) M-am intors si l-am intrebat daca mai am de trait sau nu. M-a scuturat puternic de mana si zice: pana mai e nevoie de tine, ai sa mai traiesti, cand nu, nu. Si la final mi-a zis: si orice necaz in viata vei avea, sa nu te prea necajesti si orice bucurie, cat va fi ea de mare, sa nu te prea bucuri. Atat, asta a fost reteta”, afirma stareta de la Bic.

Ulterior n-a mai fost la medic dar toate problemele au disparut si dupa 20 de ani, in 1994 si-a facut un ecograf la ficat si stomac, iar doctorul i-a spus ca totul e ca la un nou nascut. Si astazi este la fel de sanatoasa, impartasind celor care vin de la distante apreciabile invatamintele parintelui Arsenie Boca.

„Parintele sfant a spus ca vremurile merg dupa purtarile oamenilor. Cand se implinesc masurile faradelegilor, vin masurile lui Dumnezeu si atat mai tine Dumnezeu lumea pana mai e cineva care tine legatura cu el. Asa vorbea de te cutremura: „Da’ stiti voi, ma, care e cea mai primita rugaciune la Dumnezeu? Cand toata viata ta, cand toata fiinta ta o aduci ca o rugaciune la Dumnezeu”, spune maicuta. Eu eram tanara atunci si ma tot gandeam ce vrea sa spuna cu asta. ‘Ma, va dau un exemplu de rugaciune’, ne-a spus, citindu-ne gandurile: Eram la Draganescu si acolo era biserica goala. Eu eram in sfantul altar. In biserica nu era nimeni. Intra o femeie, vede ca nu e nimeni si atunci se arunca cu fata la pamant si spune cuvintele: Doamne, scapa-ma, Doamne, nu ma lasa, Doamne, scapa-ma, Doamne, nu ma lasa. Si se intoarce spre noi si spune: ‘Aia rugaciune!’, povesteste stareta Marina.

Dupa ani buni de la intalnirile cu Arsenie Boca, unele din cuvintele sale se dezvaluie si capata inteles pentru Maica Stareta doar in prezent.

„Parintele era odata cu noi, la masa si ne-a spus: ‘Imi pare rau ca voi pleca si trebuie sa plec si am multe taine pe care nu pot sa le spun si n-am cui sa le spun acum si ma duc cu ele”. M-am tot gandit atunci, oare unde merge parintele, oare ce taine are de spus si de ce nu ni le spune acum? N-am inteles. Dar vazand in iarna asta ca era coada pana la poarta si multime de lume la mormantul parintelui si auzind lumea, fiecare in parte, taine ce are de spus si isi primesc raspunsul, asteptand cu rabdare fie ploaie, fie ninsoare sau vreme buna, mi-am primit raspuns in suflet ca acum parintele Arsenie impartaseste taine cu care a plecat fiecaruia in parte. Chiar mie personal mi-a zis: „Nu va nacajiti. Ca daca ma duc o sa va ajut mai mult”, spune stareta.

Pentru aceste invataminte, dar si pentru multe alte amintiri cu parintele Arsenie Boca vin astazi la Bic tot mai multi pelerini, dornici sa o intalneasca pe cea care l-a cunoscut personal pe Sfantul Ardealului iar acum ii propovaduieste invatamintele.

Sursa: agerpres.ro