Acasă Utile Invata sa descifrezi ce spune limba despre starea ta! Felul in care...

Invata sa descifrezi ce spune limba despre starea ta! Felul in care arata indica boli grave

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pe partea inferioara limba este acoperita de o mucoasa neteda, pe cea superioara o mucoasa aspra. Uneori pe suprafata aspra raman si resturi alimentare colorand limba. Aceasta modificare absolut normala a depunerii de pe limba ramane vizibila ore intregi, neprezentand nici o importanta.

Exista insa variante ale depunerilor de pe limba care indica prezenta anumitor boli. Iata ce afectiuni sunt tradate de limba incarcata:

Scarlatina – in primele trei zile ale bolii limba este acoperita de o depunere groasa, alba, care apoi se curata, manifestandu-se limba zmeurie specifica scarlatinei,

Gripa – limba este inflamata, rosie sau zmeurie ca in cazul scarlatinei.

Febra tifoida – limba este acoperita de o depunere groasa, gri; varful si partea laterala a limbii nu prezinta depunere si este rosie aprinsa.

Sifilis – pe limba sunt vizibile mai multe excrescente deschise la culoare (placa mucoasa). Aceste pete de regula apar si pe mucoasele de pe alta parte a corpului. Modificarile apar in al doilea stadiu al bolii.

Anemia – face exceptie anemia severa, cauzata de lipsa vitaminei B12. In cazul acesteia modificarile specifice si senzatia de arsura a limbii reprezinta primul simptom al bolii. Papilele se distrug, mai intai la marginea limbii, ulterior si pe mijloc. Limba se subtiaza, devine rosie aprinsa si lucioasa.

Afectiuni intestinale, hepatice, cardiace – limba zmeurie poate apare in cazul mai multor afectiuni, in special in cazul tumorilor gastro-intestinale, infectiilor intestinale, respectiv in cazul mai multor afectiuni hepatice, scrie bzi..

Cianoza – in caz de cianoza severa, cand in sange apare lipsa de oxigen, limba se coloreaza in albastru.

Leucoplachie – Pe mucoasa bucala se formeaza mici pete albe. Acest fenomen de regula se manifesta in cazul persoanelor cu sifilis si la cele fumatoare. Petele pot fi primul simptom a unei afectiuni canceroase.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos