Pe partea inferioara limba este acoperita de o mucoasa neteda, pe cea superioara o mucoasa aspra. Uneori pe suprafata aspra raman si resturi alimentare colorand limba. Aceasta modificare absolut normala a depunerii de pe limba ramane vizibila ore intregi, neprezentand nici o importanta.

Exista insa variante ale depunerilor de pe limba care indica prezenta anumitor boli. Iata ce afectiuni sunt tradate de limba incarcata:

Scarlatina – in primele trei zile ale bolii limba este acoperita de o depunere groasa, alba, care apoi se curata, manifestandu-se limba zmeurie specifica scarlatinei,

Gripa – limba este inflamata, rosie sau zmeurie ca in cazul scarlatinei.

Febra tifoida – limba este acoperita de o depunere groasa, gri; varful si partea laterala a limbii nu prezinta depunere si este rosie aprinsa.

Sifilis – pe limba sunt vizibile mai multe excrescente deschise la culoare (placa mucoasa). Aceste pete de regula apar si pe mucoasele de pe alta parte a corpului. Modificarile apar in al doilea stadiu al bolii.

Anemia – face exceptie anemia severa, cauzata de lipsa vitaminei B12. In cazul acesteia modificarile specifice si senzatia de arsura a limbii reprezinta primul simptom al bolii. Papilele se distrug, mai intai la marginea limbii, ulterior si pe mijloc. Limba se subtiaza, devine rosie aprinsa si lucioasa.

Afectiuni intestinale, hepatice, cardiace – limba zmeurie poate apare in cazul mai multor afectiuni, in special in cazul tumorilor gastro-intestinale, infectiilor intestinale, respectiv in cazul mai multor afectiuni hepatice, scrie bzi..

Cianoza – in caz de cianoza severa, cand in sange apare lipsa de oxigen, limba se coloreaza in albastru.

Leucoplachie – Pe mucoasa bucala se formeaza mici pete albe. Acest fenomen de regula se manifesta in cazul persoanelor cu sifilis si la cele fumatoare. Petele pot fi primul simptom a unei afectiuni canceroase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.