Acasă Stirile zilei Interviu Octavian Bellu: Altii au gasit solutii, chiar unii din jurul nostru,...

Interviu Octavian Bellu: Altii au gasit solutii, chiar unii din jurul nostru, au facut baze sportive cu mari firme, prin parteneriate publice-private…

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Antrenorul Octavian Bellu acordat un interviu agentiei AGERPRES in care vorbeste despre viitorul gimnasticii artistice feminine si al sportului romanesc in general.

Bellu a incheiat un nou ciclu olimpic, cel de la Londra 2012, cu rezultate pe masura valorii sale recunoscute pe plan mondial, 3 medalii, cate una de fiecare culoare, dar urmatorul ciclu olimpic se anunta complicat si este nevoie de o alta abordare pentru a ramane in elita mondiala a gimnasticii feminine.

AGERPRES: Cum evaluati anul 2012 pentru gimnastica feminina romaneasca?

Octavian Bellu: A fost un an bun, cu 4 medalii de aur la Europene, cu medalii la Olimpiada. Am scos-o la capat, tinand cont de conjunctura, de situatia in care a trebuit sa apelam la doua gimnaste, care deja sunt recordmene privind varsta de participare la Olimpiada. Dupa Nadia, noi nu am avut fete de 22, 23 sau 24 ani la Jocurile Olimpice, nici macar la Europene. Am scos-o la capat onorabil, dupa ce am suferit o perioada lunga de timp, cu recuperarile legate de starea de sanatate a Sandrei Izbasa. Chiar si Catalina Ponor, aici nu e vorba de recuperare, dar dupa 4 ani de pauza totala, a facut o figura extraordinara la JO, si-a revenit foarte repede. Am avut si necazuri la Olimpiada. Larisa Iordache, cu probleme la picior, nu a putut sa evolueze la potentialul ei maxim. Am avut si lucruri bune si mai putin bune, asa cum e in viata. Eu zic ca gimnastica romaneasca a reusit inca o data sa faca o figura frumoasa. Dar, eu m-as cantona mai putin pentru ce a fost in 2012, problema mare este ce va fi mai departe.

AGERPRES: Va referiti probabil la retragerile Catalinei Ponor, Dianei Chelaru si tot mai probabila a Sandrei Izbasa?

Octavian Bellu: Veteranele vor raspunde altor prioritati si este normal la varsta pe care o au. Cele mici, nu stiu cate sunt sau de ce valoare, pentru a parcurge anul 2013, care este numai cu competitii individuale si apoi inchegarea unei echipe pentru Mondialele din 2014, cu perspectiva de omogenizare a unei echipe in perspectiva JO 2016. Sunt mai multi factori care trebuie sa faca o asemenea analiza, federatie, COSR, si sa stabileasca o strategie pe termen scurt, mediu si lung. Poate, spre surprinderea unora, proiectele pe termen lung inseamna 2024, pentru ca Rio este un proiect pe termen scurt. Copiii care vor participa la Rio sunt deja in lotul de juniori, aproape de varsta senioratului, stim cam ce avem, nu poti sa stii insa cum vor evolua si rata lor de progres.

AGERPRES: Sunt un semnal de alarma retragerile aparent premature ale Anei Porgras, Dianei Chelaru si Ameliei Racea?

Octavian Bellu: Ele au considerat ca atat au putut, acum isi doresc sa faca altceva. Cu Diana am vorbit ca vrea sa antreneze. Din pacate, nu avem forma asta de organizare, care este un bazin imens de selectie, cum este draft-ul in baschet la americani, la echipe universitare, la noi sportul universitar este cvasi-inexistent. Dupa ce termini 12 clase ce sa faci? Ele s-au lasat la 18, 19 ani, este varsta la care faci pasul de la liceu catre universitate, in momentul acela multe dintre ele au terminat scoala, au o situatie sociala cat de cat stabila si din punct de vedere financiar, mai ales cele care au luat titluri europene, mondiale sau olimpice. Si atunci se indreapta catre alte prioritati, fiecare isi organizeaza viata cum vrea.

CITESTE INTERVIUL INTEGRAL PE 24S.RO