Hidroelectrica SA a introdus la finele saptamanii trecute o cerere de intrare in insolventa la Tribunalul Bucuresti, iar instanta a stabilit primul termen de judecata pentru miercuri, 20 iunie. Compania este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.
Premierul Victor Ponta a infiintat in urma cu aproape doua saptamani un comitet care sa evalueze situatia economico-financiara a companiei Hidroelectrica si sa prezinte Guvernului, in maximum o saptamana, o informare pe aceasta tema si propuneri de masuri care sa conduca la imbunatatirea activitatii societatii.
Potrivit bilantului companiei, profitul net a scazut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, in conditiile in care veniturile totale au coborat de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.
Hidroelectrica a inregistrat un profit din exploatare de 161,15 milioane lei, comparativ cu 502 milioane lei in 2010, dar si o pierdere financiara de 121,54 milioane lei, fata de 112 milioane lei cu doi ani in urma.
Datoriile pe termen scurt au urcat cu 900 de milioane lei in 2011, de la 1,7 miliarde lei la 2,6 miliarde lei, din care cu 400 de milioane la banci (total 1,1 miliarde lei), si cu 250 milioane lei catre furnizori (total 1,12 miliarde lei).
Datoriile pe termen lung au cunoscut, de asemenea, o majorare de peste 200 de milioane lei, la 1,5 miliarde lei, din care 1,42 miliarde lei reprezinta obligatii catre banci.
Hidroelectrica a fost propusa de catre autoritati in acordul cu Fondul Monetar International (FMI) printre cele sase companii pe care statul s-a angajat sa le listeze la bursa sau sa le privatizeze. In cazul Hidroelectrica urma sa fie listat un pachet de 10% din actiuni.
De altfel, Guvernul a ales in aprilie consortiul BRD (lider de consortiu)-Citigroup-Societe Generale-Intercapital Invest pentru a intermedia listarea companiei la Bursa.
Mai mult, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, declara in urma cu o luna ca Hidroelectrica se numara printre primele companii unde Guvernul s-a angajat sa introduca management privat, termenul limita fiind luna octombrie.
In urma cu doua saptamani, Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Remus Vulpescu, a declarat ca autoritatile pastreaza deschise toate optiunile in privinta renegocierii contractelor de vanzare directa a energiei incheiate de Hidroelectrica si au „sentimentul ca se poate obtine mai mult” din renegocierea acestor acorduri.
El a aratat ca, deocamdata, niciunul dintre beneficiarii contractelor directe de achizitie a electricitatii de la Hidroelectrica nu a acceptat reducerea perioadelor de livrare si ca varianta finala a renegocierii acestor contracte va depinde de rezultatele economice, practici comerciale si principii ale pietei.
Care este grupul „baietilor destepti”
Hidroelectrica a livrat in 2011 „baietilor destepti” energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), in scadere cu 300 de milioane de lei fata de 2010, contractele bilaterale reprezentand jumatate din vanzarile companiei de stat in anul trecut.
Compania a vandut anul trecut electricitate prin contracte directe catre companiile Alro Slatina, Elsid Titu, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie, EFT Romania, Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, CLMB-Patinoar Brasov si Societatea Nationala a Sarii (Salrom).
Companiile care au anul trecut avut cele mai mari contracte sunt Alro (322,47 milioane lei), Energy Holding (280,25 milioane lei), Alpiq RomEnergie (204,34 milioane lei), ArcelorMittal Galati (185,46 milioane lei), EFT Romania (136,68 milioane lei), Alpiq RomIndustries (130 milioane lei) si Electromagnetica (124,95 milioane lei).
Contractul cu ArcelorMittal Galati a expirat la finele anului trecut.
Tot la finele anului trecut, Hidroelectrica a anuntat ca a reziliat contractele cu CNH, Salrom, CLMB-Patinoar Brasov, iar Luxten a renuntat la acord.
Fata de 2010, din lista „baietilor destepti” a disparut compania elvetiana EFT AG. Prin sintagma „baieti destepti” sunt vizate companiile care au contracte directe de achizitie a energiei la preturi mici de la Hidroelectrica.
Contractele bilaterale de vanzare a energiei au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003, si expira in 2014, 2015 sau 2018.
Guvernul a inceput la sfarsitul anului trecut renegocierea acestor acorduri, la cererea Fondului Monetar International, dar inca nu a prezentat rezultatele finale ale acestei operatiuni.
In paralel, Comisia Europeana a anuntat in aprilie ca a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica a incalcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE aratand ca sunt indicii ca statul a influentat compania sa incheie contracte de vanzare si cumparare a energiei la preturi preferentiale.
Comisia doreste sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii vanzand acestora energie electrica la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei.
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat la jumatate lunii mai, ca Hidroelectrica a obtinut, in urma negocierilor cu „baietii destepti”, trecerea contractelor pe piata concurentiala, eliminand tarifele fixe din aceste acorduri.
Chitoiu a adaugat atunci ca nu prezinta deocamdata detalii, pentru ca negocierile sunt inca in derulare, mentionand ca niciun contract bilateral nu a fost reziliat si ca toate acordurile vor avea aceeasi formula de calcul a pretului.
Tot in urma cu doua saptamani, Guvernul a decis inlocuirea directorului general al Hidroelectrica Dragos Zachia cu un fost director din grupul CEZ Romania, Gheorghe Stefan.