SUA vor trimite zilele urmatoare in Marea Neagra distrugatorul Donald Cook, echipat cu sisteme Aegis, intr-un gest simbolic de sustinere a Ucrainei si a aliatilor sai din regiune, a anuntat postul de televiziune NBC, citand oficiali ai Pentagonului.

USS Donald Cook, cu baza la Rota, in Spania, ar urma sa ajunga in Marea Neagra saptamana viitoare, a apreciat un responsabil de la Pentagon.

Dupa toate probabilitatile, distrugatorul va participa la exercitiile comune cu nave din tarile membre ale Aliantei Nord-Atlantice (NATO) in Marea Neagra si va vizita cateva porturi. Nu se precizeaza cat de mult va ramane USS Donald Cook in Marea Neagra.

Un purtator de cuvant al Departamentului american al Apararii, colonelul Steve Warren, a confirmat ca marina americana va trimite in cateva zile un distrugator in Marea Neagra ‘pentru a-i asigura pe aliatii SUA de angajamentul nostru in regiune’.

Anterior, SUA au anuntat ca vor prelungi stationarea distrugatorului USS Truxtun in Marea Neagra, unde vor disloca de asemenea ‘resurse suplimentare’. In acest context, Rusia a cerut, prin vocea ministrului sau de externe, Serghei Lavrov, respectarea stricta a prevederilor Conventiei de la Montreux, care limiteaza tonajul si durata prezentei navelor de razboi ale altor tari decat cele riverane Marii Negre.

Aceste demersuri survin pe fondul situatiei aparute dupa anexarea Crimeii de catre Rusia la mijlocul lunii martie, o decizie a Moscovei care a generat cea mai grava criza intre Est si Vest de la incheierea razboiului rece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.