Acasă Stirile zilei Infrastructura General in Armata SUA: ”Aveti poduri, autostrazi, tuneluri care permit deplasarea rapida...

General in Armata SUA: ”Aveti poduri, autostrazi, tuneluri care permit deplasarea rapida spre si in Romania, cand aliatii trebuie sa vina rapid?”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Potentiala escaladare a tensiunilor care exista in regiune, pe fondul „cresterii posturii asertive” a Rusiei si al folosirii actiunilor hibride, ramane pentru Romania un subiect „major de ingrijorare” privind securitatea nationala, a afirmat, joi, seful Statului Major al Apararii (SMAp), Daniel Petrescu.

El a participat la conferinta cu tema „Consolidarea profilului Romaniei ca actor proactiv pentru asigurarea securitatii in regiunea Marii Negre”, organizata de Statul Major al Apararii.

In prezent, a spus seful SMAp, „Federatia Rusa a adoptat o postura caracterizata de parghii de putere centralizate, militarizare accelerata si ostilitate exprimata deschis catre Vest”, iar „linia intai a atitudinii sale asertive este acum regiunea extinsa a Marii Negre”.

Potrivit lui Petrescu, „anexarea ilegala a Crimeii in martie 2014 a dat Rusiei un avantaj geostrategic clar – transformarea rapida a peninsulei intr-un bastion al fortelor navale si aeriene”.

„Rusia actioneaza pentru a castiga control deplin asupra activitatilor navale in Marea Neagra, pentru a-si proteja mijloacele de comunicare si rutele de transport de energie, pentru a intimida o parte din statele din zona si sa influenteze accesul fortelor NATO in Marea Neagra”, a aratat Daniel Petrescu, citat de Agerpres.

In acest context, „potentiala escaladare a tensiunilor care exista in regiune, pe fondul cresterii posturii asertive a Rusiei si al folosirii actiunilor hibride, ramane pentru noi un subiect major de ingrijorare privind securitatea nationala”, a transmis seful SMAp.

„Din aceasta perspectiva, consolidarea posturii de descurajare si aparare a Aliantei, mai ales pe Flancul estic, intr-o abordare unitara, de la nord la sud, consolidarea capacitatii UE de a reactiona alaturi si acordul SUA privind securitatea regiunii Marii Negre sunt elemente-cheie si solutii pe termen lung pentru asigurarea stabilitatii regionale”, a punctat generalul-locotenent Petrescu.

El a aratat ca, in ultimul an, Romania si-a consolidat rolul ca aliat activ si ca actor regional, asigurand securitatea euroatlantica si internationala in zona.

„Una din prioritatile strategice ale politicii de externe si de aparare din Romania este sa sustinem Balcanii de Vest si tarile din Parteneriatul Estic, avand obiectivul ancorarii lor definitive si ireversibile in institutiile europene si euroatlantice. Cooperarea regionala este instrumentul principal al promovarii contributiei romane la consolidarea mediul de securitate din vecinatate, in baza integrarii lor europene si euroatlantice”, a punctat Petrescu.

La primul panel al conferintei a participat si general-locotenent in rezerva Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA in Europa, care a subliniat ca „faptul ca Romania este furnizor de securitate trebuie apreciat unanim, nu doar in Romania, ci si in interiorul Aliantei”.

„Romania nu este doar consumator, ci si furnizor in ceea ce priveste trupele antrenate trimise in teatre de operatii, in ceea ce priveste capabilitatile si, de asemenea, in ceea ce priveste faptul ca Romania este o platforma pentru NATO in regiunea Marii Negre”, a spus el.

In opinia lui Hodges, „Romania este centrul de greutate pentru SUA in regiune si este centru de greutate pentru NATO in regiune”.

„Sunt trei tari NATO in bazinul Marii Negre, alaturi de trei parteneri, pe langa adversarul nostru, Federatia Rusa. Romania este locul – datorita geografiei, dar si datorita modului in care opereaza – cel mai bun din care Alianta poate face exercitii”, a punctat acesta.

El a vorbit, in contextul eventualelor operatiuni militare, despre nevoia unei infrastructuri potrivite. „Exista cateva aspecte legate de mobilitate. Unul este infrastructura. Podurile – aveti podurile peste multele rauri ale Romaniei, mai ales Dunarea? Autostrazi, tuneluri care permit deplasarea rapida spre si in Romania, cand aliatii trebuie sa fie vina rapid – sustine infrastructura asa ceva?„, a transmis Ben Hodges.

Statul Major al Apararii organizeaza, in perioada 11 – 13 noiembrie, Conferinta internationala „Gandirea Militara Romaneasca” cu tema „Consolidarea profilului Romaniei ca actor proactiv pentru asigurarea securitatii in Regiunea Marii Negre”, in format online (webinar).

Prin tema propusa in acest an se urmareste realizarea unor dezbateri constructive privind provocarile actuale din Regiunea Marii Negre, avand in vedere cele mai recente evolutii ale mediului de securitate la nivel regional si global, precum si influenta tehnologiilor emergente si disruptive asupra conceptului de securitate.