Acasă Stirile zilei Stiinta EXISTA sau NU EXISTA celulele STAP? Ar putea reprezenta un pas extraordinar...

EXISTA sau NU EXISTA celulele STAP? Ar putea reprezenta un pas extraordinar pentru MEDICINA REGENERATIVA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Laboratorul Riken din Japonia va efectua noi studii pentru a confirma daca exista sau nu celulele STAP, celule care au reprezentat subiectul unor polemici stiintifice.

Timp de un an, savantii niponi vor reproduce, in masura in care va fi posibil, experimentele coordonate de cercetatoarea Haruko Obokata, dar si alte studii, cu scopul de a verifica rezultatele pe care aceasta tanara cercetatoare a spus ca le-a obtinut, dar asupra carora planeaza anumite dubii.

Procedeul, care are la prima vedere un potential revolutionar pentru medicina regenerativa, ar consta in stimularea proprietatilor de aparare a celulelor supuse unui stres particular (baie intr-o solutie usor acida, plasarea intr-o centrifuga si petrecerea unei perioade de timp intr-o solutie de cultura). Scopul metodei: sa le faca sa revina la un stadiu anterior, aproape embrionar, fara a trece prin manipulari genetice.

Dar, la putin timp dupa aceea, unul dintre coautorii studiului a contestat rezultatele anuntate, pe motivul ca o parte din date publicate erau, dupa parerea lui, false.

Laboratorul Riken a infiintat atunci un comitet de ancheta care, saptamana trecuta, a ajuns la concluzia ca exista anumite nereguli in rezultatele publicate, atat de grave incat se poate presupune ca celulele STAP nu au fost obtinute niciodata.

„Combinand imagini provenind din experimente diferite si folosind datele anterioare, profesorul Obokata a actionat intr-un fel care in niciun fel nu este permis”, a declarat comitetul de ancheta, dupa ce a analizat in detaliu toate problemele dezvaluite in rezultatele studiului coordonat de aceasta tanara cercetatoare in varsta de doar 30 de ani, care are un profil neobisnuit intr-un domeniu stiintific dominat de barbati in varsta.

„Tinand cont de «saracia» datelor prelevate din laboratorul doamnei Obokata, este absolut evident ca va fi extrem de dificil pentru oricine altcineva sa urmareasca si sa inteleaga experimentele ei, iar acest fapt reprezinta un obstacol serios pentru un schimb de informatii sanatos”, a adaugat acelasi comitet.

Daca neregulile dezvaluite de comitetul de ancheta vor fi confirmate in urma eventualelor proceduri in apel, acel studiu ar putea fi retras in intregime sau partial, a declarat directorul laboratorului Riken, Ryoji Noyori, recompensat cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2001.

Haruko Obokata, asaltata de presa internationala atunci cand si-a prezentat studiul, nu a mai aparut de atunci niciodata in spatiul public, dar a respins acuzatiile ce i-au fost aduse si a spus ca va face recurs.

Daca, asa cum afirma ea, celulele STAP nu sunt un concept fictiv, descoperirea lor ar putea reprezenta un progres extraordinar pentru medicina regenerativa si ar permite crearea de celule nediferentiate ce ar putea fi apoi utilizate pentru obtinerea unor parti de organe.

Sursa: mediafax.ro