Renuntarea la fumat ii face mai fericiti pe fostii fumatori, avand cel putin acelasi efect ca o cura cu antidepresive, potrivit unui studiu publicat in British Medical Journal (BMJ).
- VIDEO Campania ANTI-FUMAT care a avut cel mai mare IMPACT MONDIAL!
- Medicii au stabilit: FUMATUL afecteaza toate ORGANELE corpului!
- SCHIMBARILE DRASTICE care se petrec in organismul tau cand te lasi de FUMAT!
- INFIORATOR: Fumatorii NU mai sunt ingrijorati de SANATATEA lor, ci de EFECTELE NOCIVE asupra infatisarii!
Potrivit cercetatorilor britanici, care au analizat 26 de studii anterioare, efectul pe care il are renuntarea la fumat ar putea fi „echivalent sau superior celui avut de antidepresivele utilizate in tratamentul contra anxietatii sau al tulburarilor de dispozitie”.
Fumatorii inclusi in acele studii si se confruntau cu o „dependenta medie”. Ei aveau o varsta medie de 44 de ani si fumau intre 10 si 40 de tigarete pe zi. 48% dintre ei erau barbati.
Participantii la studiu au fost chestionati inainte de tentativa lor de renuntare la fumat si, apoi, din nou, intr-un interval cuprins intre sase saptamani si sase luni.
Aceia care au reusit sa renunte la fumat erau mai putin deprimati, mai putin anxiosi, mai putin stresati si aveau o viziune mai optimista asupra vietii decat aceia care nu au reusit sa renunte la fumat.
Aceasta ameliorare era perceptibila chiar si la persoanele atinse de tulburari mintale, imediat dupa ce s-au lasat de fumat.
In schimb, nicio evaluare a starii de dispozitie nu a fost efectuata ulterior, mai ales asupra fostilor fumatori care au recidivat.
Coordonatoarea acestei analize, Gemma Taylor, profesor la Universitatea Birmingham, spera ca noile rezultate vor duce la eliminarea unor idei false, precum acelea care atribuie fumatului virtuti antistres si relaxante.
„Comparandu-i pe nefumatori cu fumatori, am constatat o asociere cu o mai buna sanatate mintala in randul fumatorilor”, a adaugat ea.
Fumatul este deja asociat cu numeroase afectiuni si maladii, precum cancerul, bolile cardiace si impotenta.
Potrivit cifrelor furnizate in iulie 2013 de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), fumatul ucide aproape 6 milioane de persoane in fiecare an. Potrivit prognozelor OMS, aceasta cifra va ajunge la 8 milioane de decese pana in anul 2030.
Sursa: mediafax.ro