Acasă World Epidemia de coronavirus. Cat de mult rezista coronavirusurile pe suprafete nedezinfectate si...

Epidemia de coronavirus. Cat de mult rezista coronavirusurile pe suprafete nedezinfectate si cat de usor pot fi luate de pe acestea

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ingrijorarile cresc cu privire la capacitatea temutului coronavirus din Wuhan de a rezista pe diferite suprafete. in acest moment nu se stie cu exactitate cat de mult poate ramane pe suprafete sau pe obiecte cu potential mare de a infecta persoane. Cercetatorii incearca sa gaseasca indicii urmarind comportamentul altor coronavirusuri, relateaza CNN.

Ingrijorarile au crescut atat de mult incat banca nationala a Chinei a inceput sa curete sau sa distruga bancnote pentru a evita raspandirea lui Covid-19, scrie Digi24.

Coronavirusurile sunt un grup mare de virusuri care pot fi gasite printre animale. in cazuri mai rare ele sunt transmisibile de la animale la oameni, conform cercetatorilor. Pana acum, ei nu au putut determina de la ce animal a aparut Covid-19, insa studiile anterioare sugereaza ca MERS a fost un coronavirus transmis de la camila la om, iar in privinta SARS, suspiciunile au fost ca zibetele au fost responsabile pentru epidemie.

Despre aceste coronavirusuri umane, SARS si MERS, s-a confirmat ca persista pe multe tipuri de suprafete, inclusiv pe metal, sticla sau plastic, timp de cel putin 9 zile daca acea suprafata nu a fost dezinfectata.

Rezistenta lui Covid-19 pe suprafete a fost studiata de cercetatorii prin studiul lui SARS, despre care dr. Charles Chiu, profesor la Universitatea din California, spune ca este cel mai apropiat coronavirus de cel din Wuhan, conform testelor. El spune ca SARS rezista de la 5 minute pana la 9 zile pe suprafete, insa e dificil de estimat aceeasi durata si pentru Covid-19 pentru ca exista putine informatii despre el, in primul rand, iar in al doilea rand pentru ca exista diferite conditii de mediu care il afecteaza.

Pe de alta parte, din informatiile de pana acum, coronavirusurile nu sunt foarte rezistente pe suprafete, principalul mod prin care ele se raspandesc fiind contactul cu material biologic infectat – din stranut sau tuse de la o persoana infectata.

„Desigur, este posibil ca cineva sa ia Covid-19 prin atingerea unei suprafete sau a unui obiect care are virusul pe el si atingerea ulterioara a fetei, gurii sau nasului, insa acesta nu este principalul mod prin care virusul se raspandeste”, a transmis CDC.