Romania trece la ora oficiala de iarna, in noaptea de sambata spre duminica, astfel ora 4.00 urmand sa devina ora 3.00. Acest fenomen ne afecteaza direct fara sa stim.
Un studiu din 2012 la care au participat peste 3.000 de adulti din Marea Britanie a demonstrat ca, odata cu schimbarea orei in luna octombrie, calitatea somnului dispare.
„Bucurati-va de o ora in plus de somn cat puteti” a fost concluzia specialistilor de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizeaza ca efectul schimbarii de ora dispare in cateva zile, potrivit dailymail.co.uk.
Cei mai multi dintre participantii la studiu au declarat ca se simt mai energici si mai fericiti decat inaintea trecerii la ora oficiala de iarna. Insa efectele aparent benefice ale unei ore in plus de somn dispar rapid, multi spunand ca se simt mai rau ca atunci cand dormeau mai putin.
„Trecerea la ora de iarna le poate oferi un scurt ragaz pentru odihna acelora care au probleme cu somnul, dar si celor care dorm bine de obicei, efectele in cazul primilor fiind temporare”, spune Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.
Totusi, explica profesorul Espie, calitatea somnului scade semnificativ odata ce corpul se obisnuieste cu noul program, iar procesul se accentueaza pe masura ce se instaleaza iarna.
Romania trece, in noaptea de sambata spre duminica, la ora oficiala de iarna, ora 4.00 urmand sa devina ora 3.00, iar ziua de 26 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lunga din an.
Ora oficiala de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie. Pentru trecerea la ora oficiala de iarna, ceasurile vor fi date inapoi cu o ora, astfel ca duminica 26 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lunga zi a anului.
Sursa: mediafax.ro