Acasă Stirile zilei Stiinta Eclipsa de soare in Romania! Specialistii avertizeaza asupra fenomenului din 20 martie!

Eclipsa de soare in Romania! Specialistii avertizeaza asupra fenomenului din 20 martie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pe 20 martie romanii vor avea parte de un fenomen astronomic deosebit, o eclipsa de soare de toata frumusetea, daca tinem cont ca urmatoarea va fi vizibila de abia in 2027.

Evenimentul de vineri va fi vizibil total din Insulele Feroe si Arhipelagul Svalbard, iar in restul emisferei nordice, inclusiv din Romania, va putea fi observata doar o eclipsa partiala.

De unde poate fi vazuta mai bine, la ce ora trebuie sa ne uitam pe cer si mai ales cum sa privim astrul a explicat pentru Ziare.com Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori.

„Pentru Bucuresti avem urmatoarele date. Primul contact, prima muscatura care apare pe suprafata Soarelui, va fi la 10:48. Faza maxima, acoperire maxima a Soarelui, care va fi la 51%-52%, va avea loc la ora 11:55, iar ultimul contact, cand Soarele revine la normal, este la 13:04.

Magnitudinea este de 0,53%. De aici tragem concluzia ca este o eclipsa importanta pentru Romania. O astfel de eclipsa in care Soarele sa fie acoperit peste jumatate va mai fi in 2027. Destul de tarziu”, a explicat specialistul.

De la ce ora incepe sa se vada in Romania

Presedintele SARM a mentionat ca eclipsa nu se va observa perfect chiar de la 10:48.

„De la 11:00-11:10 incepe sa se vada bine, dar numai cu ochelari speciali de eclipsa. Este un filtru care retine nu doar lumina 99,99%, dar si 100% radiatia infrarosie si ultravioleta. Noi daca privim in Soarele obisnuit fara ochelari un minut, putem sa orbim, pentru ca ne afecteaza vederea si este irecuperabil, fara sa simtim durere, pentru ca la nivelul globului ocular nu avem receptori de durere”, a explicat Valentin Grigore.

Acesta avertizeaza oamenii sa nu incerce sa priveasca eclipsa cu ajutorul unui binoclu sau telescop fara protectie, pentru ca este foarte periculos. Cat despre cunoscuta metoda de a te uita printr-un geam afumat, Valentin Grigore spune ca se poate face asta, dar nu este o varianta pe care sa o recomande.

„Doamne fereste, sa nu aiba cineva ideea sa se uite cu vreun binoclu, telescop sau luneta fara protectie. Se priveste cu ochelari de eclipsa. Se poate si cu un geam afumat, dar nu recomand, pentru ca e periculos. In schimb, exista anumite filtre de sudura foarte bune la aceste radiatii, care sunt in siguranta. Dar sa nu se priveasca mai mult de cinci-sase minute, adica sa nu privesti pana nu mai poti”, a adaugat el.

De asemenea, presedintele SARM a adaugat ca in mai multe orase din tara, precum Bucuresti, Targoviste, Cluj, Brasov, Sibiu sau Iasi, astrocluburile vor pune la dispozitia oamenilor telescoape care sunt protejate cu filtre speciale.

De unde se vede cel mai bine in Romania?

Cei mai norocosi vor fi locuitorii din nordul tarii, pentru ca acolo o sa se vada cel mai bine eclipsa de soare, diferenta de acoperire dintre nord si sud fiind de 10%.

„Cei care sunt in nordul tarii vor avea acoperire mai mare. Este o acoperire importanta. Mai avem o eclipsa in 2020, dar acoperirea va fi la 2-3%, deci nu se va vedea aproape nimic. Urmatoarea va fi in 2027, cand va fi putin mai mica ca asta.

Acoperirea va fi in Romania de 50-60%. Adica diferenta de 10% intre sud si nord”, a spus Valentin Grigore, care a precizat ca daca cerul va fi senin se va observa diminuarea luminii.

Sursa: ziare.com

Citeste caplimpede

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos