Acasă Stirile zilei Cea mai mare eclipsa de soare din 1999 incoace are loc vineri...

Cea mai mare eclipsa de soare din 1999 incoace are loc vineri 20 martie! Efectele pot fi devastatoare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cea mai mare eclipa de soare din 1999 incoace are loc vineri, vineri, 20 martie 2015, la ora 9,45 GMT (11,45 ora Bucurestiului) starneste ingrijorarea in randurile furnizorilor de energie electrica, iar specialistii atrag atentia ca efectele pot fi devastatoare pentru retelele electrice si de comunicatii!

 

In functie de zona, se estimeaza ca eclipsa va bloca 98% din lumina solara, dupa cum se va petrece in Scotia, sau 85%, cat se asteapta in regiunea londoneza.
Din aceasta cauza, industria producatoare de energie solara britanica este preocupata de faptul ca s-ar putea produce intreruperi ale furnizarii curentului electric la consumatori.

Pentru a contracara deficitul de energie electrica si a face fata problemelor ce pot aparea, operatorii britanici au dezvoltat un plan de actiune, coodonat cu reteaua europeana European Network of Transmission System Operators for Electricity

„In 30 de minute energia electrica produsa de instalatiile solare va scadea de la 17,5 GWh la 6,2 GWh, apoi va creste la 24,6 GWh, acest lucru inseamna ca in intervalul respectiv sistemul energetic va trebui sa faca fata unei pierderi de aproximativ 10,5 GWh, apoi va trebui sa suporte o sarcina de 15 GWh in plus”, a declarat pentru Financial Times Patrick Graichen, directorul executiv al unui think-thank din Berlin, care studiaza problemele energiei regenerabile.

Eclipsa de soare este privita ca un test de stres pentru sistemul energetic britanic, dar „nu exista niciun motiv de panica, existand surse alternative de energie, pe combustibili clasici sau cele hidroelectrice”, a declarat pentru CNBC John Meyer, un analist al unei societati londoneze de brokeraj energetic.
In Romania fenomenul va fi vizibil ca eclipsa partiala. La Bucuresti magnitudinea maxima va fi de 53,26 %, la Cluj-Napoca de 60,34 %, la Iasi de 57,26 %, iar la Timisoara de 60,80 %.

Pe teritoriul Romaniei primul contact va putea fi observat de la 10h 41m (la Arad) la 10h 53m (la Constanta). La Bucuresti faza maxima va fi vizibila la 11h 55m, la Sibiu la 11h 54m, iar la Brasov la 11h 56m.

sursa: jurnalul.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos