Acasă Stirile zilei De frica unui atac al Rusiei, polonezii se inroleaza in detasamente de...

De frica unui atac al Rusiei, polonezii se inroleaza in detasamente de voluntari pentru a-si apara tara!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Polonezii se inroleaza in detasamentele de voluntari de frica unui atac al Rusiei. Armata poloneza cauta modalitati in acest sens sa integreze aceste grupuri de voluntari.

Se estimeaza ca circa 10.000 de voluntari polonezi sunt reuniti, in prezent, in circa 120 de astfel de grupari. Circa 800 dintre ei s-au intalnit vineri la Varsovia, la o reuniune organizata de Ministerul polonez al Apararii, primind cu aceasta ocazie pentru prima data recunoasterea oficiala a existentei lor.

Ministrul apararii, Tomasz Siemoniak, i-a asigurat ca ministerul pe care-l conduce va plati solde pentru 2.500 de voluntari ce vor constitui structura de baza a unitatilor locale de autoaparare, care vor fi mobilizate in caz se razboi.

Totodata, consilierul pe probleme de aparare al presedintiei poloneze, generalul Stanislaw Koziej, a declarat agentiei Reuters ca evolutiile din Ucraina au determinat guvernul de la Varsovia sa-si revizuiasca modul de abordare a securitatii nationale.

„Pana de curand, organizatiile paramilitare pareau sa fie ceva de domeniul trecutului” pentru responsabilii din sectorul apararii, dar „astazi, cand avem un razboi la granitele noastre, ei isi dau seama ca acest trecut poate contribui la securitatea tarii”, a explicat oficialul polonez.

In contextul conflictului din Ucraina, Guvernul polonez a cerut Aliantei Nord-Atlantice sa stabileasca o prezenta militara permanenta si consistenta, in Polonia, solicitare ce i-a fost respinsa, astfel ca increderea polonezilor in determinarea aliatilor din NATO de a-i apara la nevoie a fost zdruncinata, subliniaza unii oficiali de la Varsovia.

Cu toate acestea, Polonia se bazeaza pe parteneriatul militar bilateral cu SUA, iar in paralel a demarat un amplu program de modernizare a armatei, pentru care va aloca zeci de miliarde de euro in anii urmatori.

Pe de alta parte, numerosi analisti militari considera ca un atac al Rusiei impotriva Poloniei este extrem de putin probabil, posibilele tinte ale Moscovei fiind mai degraba tarile care au minoritati rusofone numeroase, cum ar fi Republica Moldova, Letonia sau Estonia.

Insa teama fata de Rusia are radacini adanci in Polonia, tara ce s-a aflat mai mult de un secol sub dominatia Rusiei tariste si inca aproape o jumatate de secol sub cea sovietica, in prezent invecinandu-se cu Rusia prin enclava Kaliningrad.

Ministrul Tomasz Siemoniak a anuntat inca din luna ianuarie ca va adopta masuri pentru a stimula tinerii sa urmeze cariera militara, ca se vor constitui unitati paramilitare si ca va fi sporit numarul exercitiilor pentru pregatirea rezervistilor, in anul 2016 circa 38.000 de rezervisti urmand sa fie chemati sa participe la programele de instructie militara, fata de 12.000 anul acesta.

Sursa: agerpres.ro

Citeste caplimpede

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos