Lituania a decis sa reintroduca armata obligatorie, in vederea sporirii capacitatii defensive a tarii. Ar trebui sa ia si Romania aceasta decizie?

„Constitutia ne obliga sa evaluam amenintarile cu care se confrunta tara noastra si sa organizam apararea nationala astfel incat sa asigure apararea statului. Aceasta este datoria sefilor de stat. In conditiile in care situatia geopolitica se schimba, fortele armate trebuie sa fie pregatite pentru apararea armata a tarii, chiar si in vremuri de pace. Actualul mediu geopolitic cere consolidarea si accelerarea dotarii armatei, iar acest lucru trebuie facut in urmatorii ani”, a declarat presedintele Dalia Grybauskaite.

Consiliul pentru Apararea Statului a decis sa reintroduca serviciul militar obligatoriu pentru o perioada de cinci ani, urmand ca 3.500 de barbati cu varste intre 19 si 26 de ani sa fie convocati pentru o perioada de noua luni. Daca Parlamentul aproba decizia Consiliului, primii soldati ar putea fi recrutati inca din septembrie.

Fortele armate lituaniene vor fi compuse atat din militari profesionisti, cat si din recruti, asa cum au si alte tari din regiune, ca Finlanda, Estonia, Norvegia si Danemarca. Acest lucru ar permite Lituaniei sa completeze personalul armatei in 2015-2016 si sa formeze o rezerva militara suficienta in urmatoarele 18 luni. In prezent, armata lituaniana are aproximativ 13.000 de militari.

Generalul Jonas Vytautas Zukas a precizat ca recrutii vor fi selectati la intamplare. Tinerii cu varste intre 19 si 27 de ani, sanatosi, educati si fara condamnari vor fi eligibili pentru serviciul militar. Neprezentarea la fortele de recrutare atrage responsabilitatea penala.

Sursa: bzi.ro

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.