Acasă Politic Cum explica Emil Hurezeanu solicitarea cetateniei romane in mare viteza!

Cum explica Emil Hurezeanu solicitarea cetateniei romane in mare viteza!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nominalizat pentru functia de ambasador in Germania, Emil Hurezeanu a depus cererea de redobandire a cetateniei doar la inceputul lunii martie a acestui an.

„Nicio numire si nici terminarea procesului pana la acreditare nu s-ar putea face daca n-as fi cetatean roman. E adevarat, multa vreme n-am fost cetatean roman, pentru ca am renuntat la cetatenia romana in momentul in care, cu ani in urma, cetatenia locului in care traiam atunci, cea germana, nu se putea obtine decat renuntand la cetatenia originara. Ulterior, lucrurile s-au schimbat, m-am reintors in tara, dar germanii nu acceptau dubla cetatenie. Tot felul de legaturi mai vechi cu orasele si locurile in care am trait si am muncit nu mi-au permis sa renunt la cetatenia germana. Am avut un statut de rezident german, cu pasaport german, in Romania”, a declarat Hurezeanu la Digi24.

El a spus ca in ultimii ani a devenit posibila dubla cetatenie si pentru germani cand e vorba de cetateni din interiorul Uniunii Europene. Totusi, Hurezeanu nu s-a grabit sa depuna cererea de redobandire a cetateniei romane pana recent.

„Avand un statut legal de rezident aici, neavand functii publice – care pana in 2003 cereau insistent cetatenia romana – si mai ales dupa 2003, dupa modificarea Constitutiei s-a acceptat principiul dublei cetatenii si pentru oamenii cu functii politice. Am pastrat aceasta stare de cetatean german rezident in Romania. In ultimele luni, in situatia in care s-a pus problema unei posibile nominalizari pentru aceasta functie, am depus cererea de redobandire a cetateniei, la inceputul lunii martie, primind aprobarea redobindirii cetateniei”, a explicat Emil Hurezeanu.

Potrivit lui, daca s-ar fi pus sa aleaga intre cetatenia romana si cea germana, ar fi ales-o pe prima:

„Conventional, daca ar fi existat o exigenta, fie a legii romane, fie a legii germane, care n-ar fi acceptat aceasta dualitate, as fi renuntat la cetatenia germana, ca sa pastrez numai cetatenia romana”.

sursa: gandul.info