Acasă Stirile zilei Cum a devenit bugetarul Dragnea nabab imobiliar! Istoria primului tun a lui...

Cum a devenit bugetarul Dragnea nabab imobiliar! Istoria primului tun a lui Liviu Dragnea!

Liviu Dragnea participa la mitingul USL din pavilionul central al Romexpo, in Bucuresti, sambata, 7 aprilie 2012. INTACT IMAGES/Dan Marinescu
Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un tun imobiliar l-a transformat pe bugetarul Liviu Dragnea, la inceputul anilor 2000, intr-un burghez care putea trai toata viata doar din rente. La mijloc, insa, nu a fost vreo afacere privata de succes, ci o invarteala cu statul, bazata pe functiile publice importante pe care Dragnea le detine de peste 20 de ani.
Intre 1996 si 2000, Liviu Nicolae Dragnea a fost prefect al judetului Teleorman. Era membru, atunci, al Partidului Democrat (PD). Ca prefect, Dragnea era reprezentantul guvernului in teritoriu, dezvaluie o ancheta Romania Libera.

Un guvern care controla si Fondul Proprietatii de Stat (FPS), acel mamut care continea toate intreprinderile, fabricile si, in general, entitatile economice ale fostului stat comunist care nu fusesera inca privatizate. In Teleorman, FPS detinea Modern SA, o societate comerciala pe actiuni din Turnu Magurele care detinea restaurantul local “Modern”, dar si “Hanul Diligentei” si alte spatii comerciale in Turnu Magurele. Era vorba de zeci de mii de metri patrati de terenuri si cladiri mostenite de statul democratic de la fosta Republica Socialista Romania, care le construise pentru “binele intregului popor”.

Infiintata in 1991 ca societate comerciala capitalista, Modern SA isi schimba in 1999 proprietarii. Statul, adica, prin FPS, o vinde unor privati. O privatizeaza, deci.

Primul si ultimul administrator (si, o vreme, actionar) al privatei Modern SA a fost Florinel Marinas (personaj asupra caruia vom reveni si care, pentru o perioada, a administrat firma impreuna cu alti doi actionari). Mandatele lui de administrator s-au limitat, cumulat, la sase ani. Nici nu ar fi avut cum sa fie mai lungi, in total, pentru ca Modern SA (transformata, la un moment dat, in SRL – societate cu raspundere limitata) a fost dizolvata in 2005. si nu pentru ca vreo criza economica sau vreun dezastru natural ar fi impiedicat-o sa mai functioneze. Ci pentru ca proprietarii firmei asta au decis. Dar numai dupa ce au golit-o de trofeele ravnite de la bun inceput, adica au luat terenurile si cladirile din proprietatea companiei.

Putine documente despre Modern SA mai sunt disponibile azi. in fond, la inceputul anilor 2000, Romania nici macar nu incepuse procesul de aderare la Uniunea Europeana, legislatia era complet netransparenta, statul actiona discretio-nar, conflictul de interese (azi normat si sanctionat) era pe atunci banal. To-tusi, “Monitorul Oficial” mai pastreaza urme ale jafului de la Modern SA din Turnu Magurele.

Prima dovada inca disponibila in “Monitorul Oficial”, referitoare la curatarea Modern SA de bunurile sale cele mai valoroase, se gaseste intr-o hotarare a actionarilor Modern SA, din noiembrie 2002. Conform acesteia, “Se scot din fondul de comert urmatoarele puncte de lucru: magazin alimentar, str. M. Kogalniceanu nr. 14, Turnu Magurele; magazin mixt, str. M. Kogalniceanu, Turnu Magurele, restaurant si discoteca nr. 14, str. Turnu Magurele; restaurant si discoteca, sos. Alexandria km. 7, Hanul Diligentei, Turnu Magurele” (facsimil 1).

Ce spune aceasta decizie a proprietarilor Modern SA este ca toate imobilele enumerate mai sus sunt, practic, indisponibilizate pentru activitatile firmei, urmand fie a fi vandute, fie a fi instrainate in alt fel.

Dragnea controleaza peste 90%

Tot in noiembrie 2012, prin hotararea nr. 5 a actionarilor Modern SA, se mai iau niste decizii. Prima si cea mai importanta este ca se retrag trei actionari din firma si-si cedeaza actiunile unui al patrulea. A doua decizie este ca doi dintre administratori se retrag, de asemenea. Iar a treia decizie este ca forma de organizare se schimba din SA (societate pe actiuni) in SRL (societate cu raspundere limitata).

Iata cine erau cei trei actionari care se retrageau si cui cedau actiunile (conform “Monitorului Oficial”): “Se retrag din societate: Ionita Madalin, in calitate de cedent, cedeaza 331 actiuni nominative cu valoarea nominala de 25.000 lei (vechi – n.r.), in suma de 8.275.000 lei (vechi – n.r.) catre actionarul Dragnea Liviu Nicolae. Andrei Florea, in calitate de cedent, cedeaza 331 actiuni nominative cu valoarea nominala de 25.000 lei (vechi – n.r.), in suma de 8.275.000 lei (vechi – n.r.) catre actionarul Dragnea Liviu Nicolae. DACOROM SRL, in calitate de cedent, cedeaza 331 actiuni nominative cu valoarea nominala de 25.000 lei (vechi – n.r.), in suma de 8.275.000 lei (vechi – n.r.) catre actionarul Dragnea Liviu Nicolae”.

Ce am aflat, asadar, ca se intampla la sfarsitul lui 2002 in Modern SA? Am aflat ca, probabil de la bun inceput, adica de la privatizarea companiei, in 1999, unul din actionari era Liviu Nicolae Dragnea. si inca un actionar mare. Atentie, daca Dragnea a intrat in companie inca din 1999, de la privatizare, se afla intr-un conflict de interese evident (atunci, Dragnea era prefect, adica reprezentant in teritoriu al guvernului, iar FPS era controlata de guvern). La vremea aceea, insa, conflictul de interese nu era normat si nici sanctionat.

In orice caz, in 2002, cand deja devenise presedinte al Consiliului Judetean Teleorman (si trecuse la PSD, in 2001), Dragnea detinea mare parte din Modern SA, transformata in SRL.

Ba chiar, ca sa fie clar pentru toata lumea, era si administrator al firmei (functii aflate in incompatibilitate, conform legislatiei adoptate in 2007, dar inexistente in 2002). Acest lucru reiese din a treia decizie invocata anterior: “Se retrag din calitatea de administrator Andrei Florea si Dragnea Liviu Nicolae”.

In acelasi document din “Monitorul Oficial” (facsimil 2) se arata ca Dragnea detinea peste 90% din Modern: “Dragnea Liviu Nicolae, 7461 parti sociale a 100.000 lei (vechi – n.r.) fiecare, in suma de 746.100.000 lei (vechi – n.r.), cota de participare la beneficii/pierderi: 90,0018%”.

Dragnea a dizolvat firma si i-a luat bunurile

Controlul total al Modern SRL este preluat de catre Dragnea la inceputul lui 2005. Conform hotararii nr. 1 din 1 aprilie 2005, “Se retrage din societate, din calitatea de aasociat, dl. Marinas Florinel, care cesioneaza intregul capital social detinut in societate, cu titlu gratuit, respectiv 828 (opt sute douazeci si opt) parti sociale, cu valoare nominala de 100.000 lei (vechi – n.r.), in valoare totala de 82.800.000, catre celalalt asociat, Dragne (Dragnea – n.r.) Liviu Nicolae, care primeste. Astfel capitalul social total (…) este detinut de catre Dragne (Dragnea – n.r.) Liviu Nicolae, care devine asociat unic”.

Dar Florinel Marinas nu a disparut de tot din Modern SRL: “Societatea va fi administrata in continuare de catre dl. Marinas Florinel, pentru un mandat nelimitat, de la data de 15.04.1999”.

O luna si jumatate mai tarziu, dupa ce Dragnea devine asociat unic al Modern SRL, actualul sef al Camerei Deputatilor isi transfera siesi tot fondul imobiliar al firmei. Mai intai, pe 17 mai 2005, decide dizolvarea Modern SRL: “Subsemnatul Dragnea Liviu Nicolae, in calitate de asociat unic, am hotarat dizolvarea fara lichidare a Societatii Comerciale MODERN S.R.L. (…), prin transmiterea universala a patrimoniului catre asociatul unic” (facsimil 3).

A doua zi, pe 18 mai 2005, aflam si ce bunuri imobiliare isi transmite Dragnea lui insusi din Modern SRL: “Restaurant Modern – situat in Turnu Magurele (…), compus din teren si cladiri in suprafata de 3.181,65 mp (…); Hanul Diligentei – situat in Turnu Magurele (…), compus din teren si cladiri in suprafata de 6.741,26 mp (…); imobil situat in Turnu Magurele (…), in suprafata de 76,30 mp (…); imobil situat in Turnu Magurele (…), compus din teren si cladiri in suprafata de 8.422,96 mp (…).” (facsimil 4). Asadar, aproape 18.500 metri patrati de cladiri si terenuri, bunuri dobandite de catre Dragnea cu 746,1 milioane de lei vechi, adica 74.610 lei noi. La nivelul anului 2002, suma era echivalentul a 22.000 de dolari. De ce 2002? Pentru ca doar pana la nivelul acelui an a investit Dragnea in Modern SA/SRL, ulterior a primit gratuit restul de aproape 10% din actiunile care-i lipseau.