Acasă World Criza din 2008 a ingropat peste 500.000 de oameni! Cum a explodat...

Criza din 2008 a ingropat peste 500.000 de oameni! Cum a explodat boala care ucide cei mai multi oameni anual!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cresterea somajului si reducerile bugetare din sectorul sanatatii, ce au urmat crizei financiare din anul 2008, au contribuit la cresterea mortalitatii din cauza cancerului cu mai mult de o jumatate de milion de oameni in intreaga lume, potrivit unui studiu publicat in revista britanica ‘The Lancet’, citat de agentia France Presse.

„Asociem criza economica recenta cu pana la 260.000 de decese suplimentare de cancer in tarile OECD intre anii 2008 si 2010, dintre care 160.000 in Uniunea Europeana”, potrivit constatarilor acestui studiu.

„La nivel mondial este vorba de peste 500.000 de decese suplimentare de cancer in acea perioada”, a declarat pentru AFP dr. Mahiben Maruthappu de la Imperial College din Londra, care a condus cercetarea.

„Cancerul este cauza principala a deceselor din lume, asa ca intelegerea modului in care schimbarile economice pot afecta supravietuirea in cazul unui cancer este cruciala”, a spus el.

In anul 2012, cancerul a provocat la nivel global 8,2 milioane de decese.

„Am constatat ca aceasta crestere a somajului a fost asociata cu o crestere a mortalitatii cauzate de cancer, dar acoperirea starii generale de sanatate a protejat populatia impotriva acestor efecte. in special in cazul cancerelor pentru care tratamentul este disponibil, cum ar fi cancerul de san, cancerul de prostata si cancerul colorectal”, a adaugat el.

In schimb, economiile bugetare facute in domeniul ingrijirii sanatatii pot sa coste viata, a declarat specialistul.

Pentru acest studiu, cercetatorii americani si britanici au folosit date ale Bancii Mondiale si ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Ei au observat atunci legatura dintre somaj, reducerile bugetare in domeniul sanatatii si mortalitatea din cauza cancerului in peste 70 de tari, afectand peste doua miliarde de oameni. Ei au urmarit tendintele dintre anii 1990 si 2010, datele de dupa aceasta perioada nefiind disponibile.

Cancerele au fost clasificate in doua categorii: „cele care pot fi tratate”, a caror rata de supravietuire este de peste 50 la suta si cancerele „incurabile”, a caror rata de supravietuire este mai mica de 10 la suta.

Legatura dintre somaj si supramortalitate a fost cea mai pronuntata pentru cazurile de cancer care pot fi tratate, au relevat cercetatorii, „ceea ce arata importanta accesului la ingrijiri”.

Ca un detaliu, o crestere de 1 la suta a somajului a fost asociata cu 0,37 cazuri suplimentare de deces prin cancer la 100.000 de locuitori. Un spor de unu la suta al reducerii bugetului sanatatii este asociat cu 0,0053 de decese suplimentare.

In Statele Unite au fost inregistrate 18.000 de decese suplimentare iar in Franta 1.500. Cu toate acestea, cercetatorii nu au constatat un exces al mortalitatii in perioada 2008-2010 in Marea Britanie sau Spania.

„In tarile unde nu exista nici o acoperire sociala generala, accesul la ingrijire depinde de multe ori de contractul individual de munca. somerii, pacientii sunt diagnosticati probabil cu intarziere si primesc un tratament sarac sau intarziat”, spune profesorul Rifat Atun de la Harvard.

Autorii studiului subliniaza ca cercetarea a stabilit mai mult o asociere decat o legatura de la cauza la efect. Cu toate acestea, ei sustin, ca exista o corelare cronologica, deoarece evolutiile somajului si mortalitatii ulterioare sunt apropiate, ceea ce sustine ipoteza unei legaturi de la cauza la efect.

Mai multe studii au aratat deja impactul cresterii somajului si reducerea bugetara in domeniul sanatatii mintale sau fizice.

Somajul ar fi la originea a circa 45.000 de sinucideri in fiecare an in 63 de tari, inclusiv in economiile occidentale, potrivit unui studiu elaborat de cercetatori elvetieni publicat in februarie 2015 in revista ‘The Lancet Psychiatry’.

Un alt studiu realizat de institutul francez de sanatate si cercetare medicala (INSERM) publicat in martie 2015 a relevat o „supramortalitate foarte semnificativa” in randul somerilor, de aproape trei ori mai mare decat in randul celor care nu sunt someri.

Somajul are in special „efecte majore asupra aparitiei accidentelor cardiovasculare si a bolilor cronice”, au mai observat cercetatorii citati de agentia France Presse.

Sursa: Agerpres