Acasă World Cine se pune bine cu Putin? Lista aliatilor Rusiei este foarte mica

Cine se pune bine cu Putin? Lista aliatilor Rusiei este foarte mica

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Tari ostracizate sau izolate, conduse de tirani, nebuni sau simpli admiratori ai lui Putin, partide extremiste in cautare de finantare ruseasca, cam aceasta este „panoplia” actualilor aliati ai Rusiei. Fiind atat de putini, Putin ii pretuieste foarte mult, ajutandu-i cu bani, arme sau energie.

  • Coreea de Nord

Kremlinul a cultivat ani de zile legaturile cu Phenianul ca metoda de a râde in nas Occidentului, insa eforturile rusilor au fost accelerate in ultimul an, in contextul crizei ucrainene, remarca businessinsider.com.

in luna ianuarie, Moscova a confirmat prezenta excentricului lider nord-coreean, Kim Jong-Un, la evenimentele organizate in Piata Rosie la 9 mai, cu prilejul Zilei Victoriei, ce marcheaza triumful sovieticilor in fata nazistilor in Al doilea Razboi Mondial.

  • Siria

Rusia este principalul sprijin international pentru liderul sirian Bashar al-Assad, iar politicienii occidentali l-au acuzat pe Putin ca ar fi livrat arme regimului de la Damasc.

Recent, Putin si-a reluat criticile fata de atacurile aeriene ale SUA asupra Statului Islamic din Siria, aratând ca acestea nu ar trebui sa aiba loc fara acordul Damascului.

  • Venezuela

Caracasul este un important client al industriei ruse de armament si a recunoscut republicile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud.

In contrapartida, Rusia a investit miliarde de dolari in proiectele petroliere ale Venezuelei.

  • Ungaria

Premierul maghiar Viktor Orban a fost intens mediatizat in urma cu un an dupa ce a declarat ca vrea sa renunte la democratia liberala in favoarea unui stat neliberal.

Apropierea acestuia de autoritarul Putin a provocat proteste de strada si a nelinistit partenerii europeni ai Ungariei.

  • Grecia

Dupa venirea la putere a partidului Syriza, in ianuarie, s-a descoperit ca membrii formatiunii au fost in contact cu Alexander Dugin, un ultra-nationalist rus apreciat in anumite cercuri de la Kremlin, care s-a pronuntat pentru genocid in Ucraina.

De asemenea, noul premier grec Alexis Tsipras s-a declarat impotriva unor noi sanctiuni la adresa Rusiei – acuzata ca ii sprijina pe separatistii ucraineni – , spre satisfactia Moscovei.

  • Franta

In noiembrie 2014 s-a aflat ca partidul de dreapta Frontul National a primit un imprumut de 9 milioane de euro de la First Czech Russian Bank, detinuta de Roman Popov, un oligarh apropiat Kremlinului. Unii observatori suspecteaza ca aici a fost “mâna” Moscovei.

  • Extrema dreapta europeana

Rusia a cultivat relatii cu partide de dreapta din Europa, intre acestea numarându-se Grecii Independenti in Grecia, Jobbik in Ungaria, Vlaams Belang in Belgia, Liga Nordului in Italia, Ataka in Bulgaria si NPD in Germania.

Nu exista dovezi in privinta unei legaturi intre UKIP si Rusia, dar liderul partidului, Nigel Farage, declara, in martie anul trecut, ca Putin este unul din liderii lumii pe care ii admira cel mai mult “in calitate de conducator, nu de om”.

Sursa: Mediafax